În contextul protestelor din Sănătate și salariile medicilor, jurnalistul Val Vâlcu l-a citat pe prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).
Sunt spitale unde, pe timpul unei gărzi, nu ai timp de pauze. Și sunt spitale mici în care singura sarcină a medicilor aflați de gardă este să trimită pacienți la București, chiar dacă nu ar fi nevoie de așa ceva.
„Voi cita din prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), care mi-a acordat recent un interviu la DC News și DC Medical. Spunea așa: „sunt spitale mici în care, pe timpul unei gărzi, medicul nu că nu închide ochii să se odihnească zece minute, ci nu pune jos bisturiul. Vin cazuri după cazuri”. Și mai sunt și cazurile din jurul Bucureștiului - Giurgiu, Ialomița, Călărași etc - în care sarcina normală, la termen, este urcată în Ambulanță și trimită la Polizu. Garda constă într-un șir de trimiteri către Capitală.
Haideți să vedem dacă nu cumva atunci când au crescut salariile, pe vremea lui Dragnea, - și bine au făcut că au crescut - nu s-au pus indicatori de performanță. Medicului i s-a mărit salariul fără să fie o discriminare între cel care operează și cel care vine, semnează condica și pleacă. De asemenea, Casa Națională de Asigurări poate să vadă de unde vin cazurile, de ce nu sunt ele rezolvate acolo și de ce mai avem gardă în Giurgiu de exemplu, la 45 kilometri de Capitală, dacă gravida este trimisă la București?”, a zis jurnalistul Val Vâlcu la B1 TV, în emisiunea News Pass, realizată de Laura Chiriac.
Gabriel Predica, vicepreședinte la Federația „Solidaritatea Sanitară” din România, este de acord cu acest punct de vedere, cu anumite mici obiecții.
„Trebuie să privim garda într-o comparație cu ce se întâmplă în cazul pompierilor. Pompierul intervine de câteva ori pe an. Dar nu aceasta este perspectiva”, a zis Gabriel Predica.
Explicațiile sale, pe larg, le găsiți aici, la minutul 25:
Prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), a fost invitat la DC News și DC Medical unde a explicat de ce preferă unii medici spitalele mici.
„Migrația internă este dată de faptul că doctori din specialitățile grele preferă, de multe ori, spitalele mici, pentru că acolo nu prea se întâmplă nimic. De multe ori dânșii fac gardă și sunt un fel de dispeceri către Spitalul Județean sau către Spitalul Universitar. Operațiile peste noapte sau intervențiile peste noapte sunt rarisime. În schimb, venitul este la fel cu al doctorului de gardă de la urgență, de la Spitalul de Urgență din București, sau la Spitalul de Urgență din Cluj, care primește politraumă și care are trei sau patru operații majore în gardă. Nu pune geană pe geană, aproape nu pune nici măcar bisturiul jos, lucru care nu este corect.
Și atunci se selectează o generație de oameni care sunt destul de comozi, se mulțumesc cu salariul respectiv, cu „performanța” dintr-un spital mic, cu niște gărzi la fel de bine plătite ca în București, Cluj, Timișoara, Târgu Mureș, dar în care activitatea n-are nicio legătură cu ce se petrece în viața reală.
Nu poți să scazi salariile, pentru că atunci nu se mai duce nimeni nicăieri. Dar poți să dai această clasificare a spitalelor în funcție de indicele de case mix, în care salariile în aceste spitale să fie mai atractive decât la Fetești”, a spus prof. dr. Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).
Vedeți mai multe aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci