O tulburare alimentară des întâlnită în zilele noastre și potențial mortală are efecte nebănuite asupra organismului, mai cu seamă asupra creierului. Un nou studiu subliniază că anorexia modifică structura creierului, slăbind sănătatea acestuia. În plus, îl şi micşorează.
Pe baza unui total de 1.648 de scanări ale creierului feminin (685 cu anorexie nervoasă) colectate din 22 de locații diferite, cercetătorii au descoperit scăderi ale grosimii corticale, volumelor subcorticale și suprafeței corticale la persoanele cu anorexie. S-a descoperit că anorexia modifică structura creierului, micșorându-l, notează Live Science. În ceea ce privește dimensiunea eșantionului, este cel mai mare studiu efectuat până în prezent pentru a analiza relația dintre tulburarea de alimentație și materia cenușie și arată cât de importantă este tratarea afecțiunii cât mai devreme posibil.
„Pentru acest studiu am lucrat intens de-a lungul mai multor ani cu echipe de cercetare din întreaga lume”, spune psihologul Esther Walton, de la Universitatea din Bath, din Marea Britanie. „Capabilitatea de a combina mii de scanări ale creierului de la persoane cu anorexie ne-a permis să studiem modificările creierului care ar putea caracteriza această tulburare într-un mult mai mare detaliu”, a mai spus ea, potrivit Science Alert. Modificările dimensiunii și formei creierului prezentate aici sunt de 2-4 ori mai mari decât cele cauzate de alte afecțiuni psihologice, cum ar fi depresia, ADHD și OCD, spun cercetătorii. Echipa sugerează că scăderea indicelui de masă corporală (IMC) și a cantității de nutrienți disponibile ar putea avea o posibilă legătură.
Deși oamenii de știință nu sunt siguri ce anume face ca anorexia să se instaleze, se știu mult mai multe despre efectele acesteia. Milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați de anorexie și boala este una dintre principalele cauze de deces legate de problemele de sănătate mintală. Pe măsură ce vor apărea date din studii viitoare, oamenii de știință vor putea înțelege mai bine de ce anorexia modifică structura creierului și vor putea găsi unele dintre mecanismele neurologice ce stau la baza acestor schimbări, scrie descoperă.ro.
Există și semne de speranță în această cercetare: scanările creierului au arătat că tratamentele pentru anorexie, care implică de obicei terapia cognitiv-comportamentală, pot inversa unele dintre aceste modificări. „Am descoperit că reducerile mari ale structurii creierului, pe care le-am observat la pacienți, au fost mai puțin vizibile la pacienții aflați deja în curs de recuperare”, mai spune psihologul Walton. „Acesta este un semn bun, deoarece indică faptul că aceste schimbări ar putea să nu fie permanente. Cu tratamentul potrivit, creierul ar putea să se redreseze”, continuă ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu