Anorexia, tratată cu psilocibină psihedelică, arată un studiu

anorexia tratata cu psilocibina psihedelica. FOTO: Freepik @vecstock
anorexia tratata cu psilocibina psihedelica. FOTO: Freepik @vecstock

Anorexia poate fi tratată cu psilocibina psihedelică, planta cunoscută sub numele de ciupercă magică.

Tratamentul cu psilocibină psihedelică, plantă cunoscută și sub numele de ciuperci magice, poate reprezenta o nouă opțiune împotriva anorexiei, conform unor noi teste clinice informează Live Science, citat de Agerpres.

În cadrul unui test desfăşurat la scară mică, pe un grup de 10 femei care suferă de anorexie, fiecare dintre subiecţi a primit o doză unică de psilocibină sub supraveghere medicală iar subiecţii au tolerat efectele pe termen scurt ale substanţei psihoactive, fără a suferi efecte secundare importante.

Majoritatea pacientelor au raportat o experienţă pozitivă cu această substanţă, susţinând că li s-a îmbunătăţit calitatea vieţii şi că s-au simţit mai optimiste.

Patru dintre participante au intrat în remisie de la simptomele de anorexie după trei luni de la tratament.

Rezultatele acestui studiu publicate luni, în jurnalul Nature Medicine, vor trebui replicate în cadrul unor studii mai mari pentru a confirma faptul că psilocibina poate îndepărta principalele simptome ale anorexiei, conform autorilor studiului.

Deocamdată nu există însă o medicaţie aprobată împotriva anorexiei pe piaţă, iar aceste rezultate preliminare pot oferi speranţă cu privire la tratarea acestei boli potenţial mortale.

Noi tratamente "trebuie dezvoltate urgent", deoarece anorexia nervoasă "are cea mai mare rată de mortalitate dintre toate tulburările psihiatrice și este, în mod notoriu, costisitoare și dificil de tratat și de recuperat", a declarat Rebecca Park, profesor asociat în cadrul Departamentului de Psihiatrie al Universității din Oxford, care nu a fost implicată în cercetare.

Anorexia nervoasă, ce este

Anorexia nervoasă este o boală mintală gravă în care persoanele devin obsedate de greutatea și imaginea lor corporală, își limitează consumul de alimente și uneori fac exerciții fizice excesive pentru a pierde în greutate.

Această afecțiune este, după cum se știe, dificil de tratat, jumătate dintre pacienții spitalizați pentru această tulburare suferind o recidivă în termen de un an de la externare.

În ciuda faptului că afectează până la 4% dintre femei și 0,3% dintre bărbați - cazurile din rândul bărbaților fiind probabil subestimate, ca și în cazul altor tulburări de alimentație - afecțiunea nu dispune de medicamente aprobate.

Halucinogenul psilocibină s-a dovedit deja promițător ca tratament pentru alte afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi depresia, tulburarea de consum de alcool și tulburarea obsesiv-compulsivă. Se crede că acționează prin activarea receptorilor din creier care reacționează în mod normal la serotonina, hormonul "al bunăstării" - numit și 5-HT2a - a cărui funcție poate fi redusă la pacienții cu anorexie.

În primul studiu de acest fel, oamenii de ştiinţă şi-au propus să afle dacă psilocibina poate fi un tratament sigur şi bine tolerat pentru anorexie. Ei au oferit unui număr de 10 femei cu vârste între 18 şi 40 de ani o doză unică de 25 de miligrame de psilocibină sintetică, sub observaţie medicală.

În urma tratamentului, 9 din 10 femei au raportat că au dobândit o perspectivă mai optimistă asupra vieţii, 8 din 10 au susţinut că a fost ”una dintre cele mai pline de semnificaţii experienţe din viaţa lor”, iar 7 din 10 au susţinut că simt că li s-a îmbunătăţit calitatea generală a vieţii.

Doar patru dintre participante au intrat în remisie după trei luni, simptomele caracteristice ale anorexiei fiind eliminate, arată Live Science.

Citește și: Anorexia micşorează creierul, arată un nou studiu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel