ANOSR va realiza astăzi un manifest împotriva hărțuirii. "Nu-i lăsa să-ți ia culoarea!"

ANOSR
ANOSR

Astăzi, 23.08.2024, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, împreună cu organizațiile membre, va realiza un manifest împotriva hărțuirii, având în vedere cazurile sesizate în ultimele săptămâni și dezbătute în spațiul public.

"Într-un mediu universitar în care instituțiile de învățământ superior ar trebui să reprezinte spații sigure pentru beneficiarii direcți ai actului educațional, sesizăm cu îngrijorare faptul că lipsa generală de interes în ceea ce privește prevenția și combaterea hărțuirii a făcut ca, până în momentul de față, fenomenul să fie tratat cu superficialitate, existând o reticență clară în a adopta măsuri concrete cu privire la acest subiect.

Având în vedere cazurile de hărțuire, hărțuire sexuală și violență psihologică sesizate în ultimele săptămâni și dezbătute în spațiul public, este evident că în prezent ne confruntăm cu o criză reală la nivelul învățământului superior, ale cărei efecte impactează în mod negativ parcursul academic al studenților. 

De-a lungul activității sale de reprezentant legitim al tuturor studenților din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) s-a poziționat ferm împotriva oricăror astfel de acțiuni întreprinse asupra membrilor comunității universitare, raționament pentru care, încă din anul 2022, federația a demarat acțiuni de promovare și conștientizare a importanței combaterii hărțuirii în universități, accentuând gravitatea lipsei unor mecanisme clare de prevenție și combatere a fenomenului la nivelul instituțiilor de învățământ superior din România.

Tragem un semnal de alarmă cu privire la necesitatea de a aborda această problemă cu maximă seriozitate și de a elabora cu celeritate măsuri legislative care să contribuie la fundamentarea unui cadru normativ în care asigurarea unui mediu universitar lipsit de acte de hărțuire, hărțuire sexuală și discriminare de orice fel reprezintă o prioritate.

În lumina celor prezentate, considerăm imperioasă dezvoltarea unor mecanisme concrete care să poată fi operaționalizate în procesul de combatere a fenomenului și care nu doar să soluționeze problema la nivel declarativ, pentru a asigura încrederea membrilor comunității universitare în structurile cu responsabilități în domeniul integrității academice.

ANOSR susține vehement principiul toleranței zero față de orice fapte de natură să afecteze demnitatea umană sau integritatea fizică sau psihică a membrilor comunității universitare și continuă demersurile pentru conturarea unui cadru legislativ care să garanteze un mediu universitar sigur, lipsit de orice formă de abuz.

Susține și tu demersurile ANOSR și nu-i lăsa să-ți ia culoarea!", se arată în comunicatul de presă.

***

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este federația națională studențească, non-guvernamentală și non-partizană care, de peste 25 de ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenților din România, apărarea și promovarea drepturilor și obligațiilor acestora, cât și stimularea participării lor la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.

ANOSR reunește studenți din 19 centre universitare din întreaga țară, din 31 de universități, atingând un număr de 125 organizații membre, care luptă împreună pentru menținerea în funcțiune a mecanismului mișcării studențești. 

La nivel național, ANOSR este parte a Alianței pentru o Românie Curată și membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federația este reprezentantul legitim al studenților din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizației Europene a Studenților (ESU - European Students’ Union), singura structură europeană care reprezintă studenții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel