Deputatul PNL Răzvan Mironescu a inițiat împreună cu mai mulți colegi liberali o propunere legislativă privind Statutul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.
Restructurarea din temelii a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) este necesară pentru că în momentul de față se află în imposibilitatea de a-și îndeplini rolul pe care îl are, acela de a proteja drepturile consumatorilor din România.
Contactat de DC News, Daniel Zamfir, deputat PNL, inițiatorul Legii dării în plată, a explicat de ce este nevoie ca statutul ANPC să se schimbe. Liberalul a amintit episodul în care fostul șef al ANPC și fostul șef al Asociației Băncilor discutau despre cum ar trebui să fie ascunse comisioanele. Daniel Zamfir susține în continuare independența ANPC și a subliniat faptul că trebuie să aibă statutul pe care-l are Consiliul Concurenței.
Discrepanță uriașă
"ANPC are, la nivelul întregii țări, în jur de 600 de inspectori, cam 3-4 pe județ. Este o mare discrepanță între aceștia și cei de la ANSVSA. Plaja de acțiune a ANPC este mult mai mare decât plaja de acțiune a ANSVSA. ANSVSA are în jur de 3.600 de salariați, iar ANPC vreo 600. Este o uriașă diferență. Vrem să trecem ANPC, din subordinea Guvernului, în subordinea Parlamentului pentru că au fost situații în care, în cazul contractelor bancare, ANPC, în loc să îi apere pe oameni, a fost mână în mână cu băncile. Sunt documente scrise între fostul președinte ANPC și fostul șef al Asociației Băncilor în care președintele ANCP îi sugera lui Ghețea cam cum să ascundă comisioanele de la bănci. Trecerea la Parlament înseamnă o altă putere dată acestei entități care să nu mai fie politică, înseamnă să nu se mai schimbe președinții după cum vin guvernele, să fie independenți și chiar să apere interesele consumatorilor", a spus Daniel Zamfir pentru DC News.
"Este inițiativa lui Răzvan Mironescu, deputat PNL. Ce am făcut eu? Am venit cu argumente suplimentare pentru că aveam toate datele de la oamenii cu credite la bănci. Ei ne-au zis că ANPC nu i-a ajutat în această perioadă grea. Dacă ANPC ataca in instanțe pe clauze abuzive și câștiga, băncile erau obligate să le scoată din contracte. În schimb, ANPC nu a atacat în instanță, i-a lasat pe oameni să acționeze fiecare în parte, iar atunci când câștiga cineva vreun proces, decizia nu înseamna că se aplică tuturor contractelor. Dacă ar fi câștigat ANPC... era obligatoriu să le scoată din toate contractele. Aici este marea ticăloșie", ne-a mai explicat deputatul PNL.
[citeste si]
Actul normativ își propune să asigure un climat de siguranță și stabilitate pentru consumatorii din România, iar principalele modificări aduse vizează asigurarea independenței politice a ANPC, în sensul trecerii în subordinea Parlamentului. În plus, sunt nominalizate clar atribuțiile și competențele de control ale ANPC, prevede alinierea grilei de salarizare la nivelul Consiliului Concurenței și abilitează Consiliul de Conducere de a stabili organigrama instituției și necesarul de posturi pentru structura centrală și cele 8 Comisariate Regionale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci