ANRE a pus ochii pe băieții deștepți din energie. Ministrul Energiei: ”Să-și facă treaba”. Cum explică facturile uriașe

Sursă foto: Unsplash (iMattSmart)
Sursă foto: Unsplash (iMattSmart)

ANRE îi amenință cu amenzi usturătoare pentru furnizorii de energie care încalcă normele privind mai multe tranzacții suspecte. 

Publicitate

19 companii din domeniul energiei sunt în prezent în vizorul autorităţii de reglementare pentru manipularea pieţelor de energie şi gaze naturale. Din 2020 până în prezent, operaţiuni speculative pe piaţa angro au fost deja amendate cu 15.000.000 de lei, potrivit unui bilanţ ANRE.

ANRE a demarat din 2018 până în prezent 68 de investigaţii privind nerespectarea integrităţii şi transparenţei în tranzacţii. Au fost vizaţi producători, traderi şi furnizori de energie electrică şi gaze, acuzaţi de manipulare sau tentativă de manipulare a pieţelor angro de profil. Cele mai multe nereguli au fost găsite pe piaţa de energie. 20 de companii au primit amenzi de 13.000.000 de lei. În sectorul gazelor au fost date amenzi de 2.000.000 de lei. Majoritatea sancţiunilor au fost aplicate pentru tranzacţii suspecte cu energie sau gaze de tip "wash trade", operaţiuni speculative care au drept obiectiv obţinerea de profituri şi care duc la perturbări pe piaţă, inclusiv prin creşteri artificiale de tarife. În prezent, 14 companii din sectorul energetic şi cinci din sectorul gazelor sunt suspecte că ar fi manipulat piaţa deja distorsionată din cauza problemelor legate de conflictul din Ucraina. Dacă vor fi găsite vinovate, acestea riscă amenzi reprezentând 10% din cifra de afaceri anuală. Din iulie, ANRE are o direcţie specială de investigaţii pe piaţa angro de curent şi pe cea de gaze. Autoritatea Europeană de Reglementare trimite periodic statelor membre notificări privind posibilele nereguli, potrivit Bloomberg.

Ministrul Energiei, despre facturile uriașe: Ori greșite, ori cineva trebuie să facă ordine în piață

La Bucureşti, ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că ordonanţa privind plafonarea preţurilor de pe piaţă încurajează reducerea consumului, iar eventuale modificări considerate de furnizori necesare vor fi discutate în comisiile de specialitate din Parlament. Solicitat să-şi exprime o opinie în legătură cu unele facturi foarte mari prezentate în spaţiul public, Virgil Popescu a afirmat că situaţia trebuie verificată de autorităţile cu atribuţii în acest sens.

”Probabil că acele facturi... deci am văzut şi eu acele facturi şi cred că ori sunt greşite, ori cineva trebuie să intre să pună regulă în piaţă. Fac încă un apel, cum am făcut-o şi în ianuarie, Autoritatea de Reglementare să-şi facă treaba, să supravegheze piaţa şi să controleze piaţa, iar la persoane fizice poate inclusiv Protecţia Consumatorului să intre peste furnizorii respectivi şi să verifice”, a spus ministrul Virgil Popescu. 

Românii își restrâng cheltuielile și pun bani ”pentru zile negre”

În contextul incertitudinilor și perspectivelor pesimiste, românii au început să pună bani deoparte. Aproape jumătate dintre români şi-au restrâns cheltuielile, iar procentul celor care obişnuiesc să pună bani deoparte a crescut semnificativ faţă de anul trecut, informează RADOR. Practic, oamenii şi-au adaptat comportamentele financiare în contextul creşterii accelerate inflaţiei, a preţurilor în general şi mai ales a tarifelor la utilităţi din ultimele luni, este principala concluzie după ediţia 2022 a studiului "Money matters" - Banii contează - realizat în vară de Erste Group, în ţări din Europa Centrală şi de Est. 

Datele cercetării relevă că peste trei sferturi dintre românii intervievaţi strâng banii în prezent pentru potenţiale urgenţe şi cheltuieli neprevăzute, în timp ce 74% economisesc pentru a avea o rezervă de bani pentru sine sau pentru familie, ambele motive fiind în creştere cu opt puncte procentuale faţă de anul trecut. De asemenea, unul din patru români pun bani deoparte în dorinţa de a investi în educaţia şi pregătirea lor profesională, faţă de numai 16 procente, anul trecut. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel