ANRE, anunț despre viitorul prețului la gaze și energie

ANRE a exprimat, miercuri, un punct de vedere cu privire la ordonanța care a creat valuri în spațiul public.

Măsurile prevăzute în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă lansat în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor nu vor duce la creşteri de preţ la energie şi gaze pentru consumatorii casnici în perioada următoare, se arată într-un răspuns al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Potrivit reprezentanţilor ANRE, Guvernul României este îndreptăţit să adopte măsurile de politică fiscală pe care le consideră necesare, Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei revenindu-i sarcina să le pună în practică de la data adoptării lor.

"Prevederile Ordonanţei de urgenţă privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene aflată, în prezent, în proces de consultare publică pe site-ul Ministerului de Finanţe, nu vor conduce la creşteri de preţ la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici în perioada următoare", au precizat oficialii ANRE, conform Agerpres.

"Vor intra în faliment şi vor putea supravieţui doar cei mari"


Aceasta deşi reprezentanţii companiilor energetice au declarat că introducerea unui impozit de 3% din cifra de afaceri va duce în final tot la scumpirea energiei şi gazelor pentru populaţie.

"Impactul este dezastruos. Toţi furnizorii români, mici, vor intra în faliment şi vor putea supravieţui doar cei mari, care fac parte din multinaţionale. Concurenţa va dispărea şi preţul va creşte", a afirmat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică (AFEER).

Potrivit acestuia, consumatorii vor fi cei care vor suporta, în final, toate aceste taxe, care se vor reflecta în preţul energiei.

"Consumatorii vor plăti toate efectele în cascadă, adică şi taxele plătite de producători, şi cele plătite de de furnizori, şi cele plătite de distribuitori şi aşa mai departe, iar impactul în final va fi unul foarte mare, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali. Eu refuz să cred că cineva este atât de absurd încât să îngroape întreaga economie a ţării", a adăugat el.

Citește și: Moțiune de cenzură. Hunor, despre poziția UDMR: Asta a fost decizia

 "Aceste contribuţii merg în bugetul ANRE"

La rândul său, Martin Moise, vicepreşedintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES), a declarat că introducerea unei contribuţii de 3% din cifra de afaceri pentru companiile din energie va declanşa o criză în sectorul energetic, iar banii colectaţi nu se vor duce în bugetul statului, ci în cel al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

"Cred că este o greşeală. Aceste contribuţii merg în bugetul ANRE, nu în bugetul de stat. Până acum, contribuţiile la ANRE erau de 0,1% din cifra de afaceri, ceea ce înseamnă o creştere de 30 de ori, la 2,4 miliarde de lei. Nu ştim ce ar putea face ANRE cu aceşti bani", a spus Moise.

Citește și: PREȚ GAZE, plafonare. Limitare pe trei ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel