Ansamblul Plăieșii, în turneu aniversar pe motoare. Vor cânta pe 2 continente! /video

Tradiții și obiceiuri românești în diaspora (Foto: Freepik)
Tradiții și obiceiuri românești în diaspora (Foto: Freepik)

Anunțul privind turneul-eveniment a fost făcut pe rețelele de socializare de către Nicolae Gribincea. Show-ul se anunță a fi o adevărată încoronare a muzicii tradiționale, promițând momente de neuitat și emoții autentice, într-o atmosferă încărcată de pasiune și profesionalism.

Ansamblul "Plăieșii" va aduce pe scenă o selecție de piese care vor încânta sufletele și vor rămâne în amintirea publicului mult timp după încheierea turneului.

2 continente, 9 țări, 28 de spectacole — la 35 de ani de activitate!

Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii”, fondat la 15 ianuarie 1989 de către Nicolae Gribincea, și-a început activitatea sub egida Palatului Republican al Copiilor și Adolescenților din Chișinău.

Inițial, ansamblul a fost conceput ca un grup mixt, axat pe cântece și dansuri tradiționale, reușind să capteze rapid atenția publicului prin autenticitatea și energia sa.

Între anii 1990 și 1999, „Plăieșii” a activat sub denumirea „Stejăreii” la Liceul Teoretic român-francez Gheorghe Asachi, continuând să promoveze cultura și tradițiile populare.

După acest interval, ansamblul a funcționat în cadrul Preturii sectorului Botanica din Chișinău, adoptând denumirea „Plăieșii”, sub care a devenit cunoscut și respectat.

Începând cu anul 2015, „Plăieșii” și-a consolidat poziția de colectiv profesionist sub tutela Direcției Cultură a municipiului Chișinău, desfășurând activități artistice la cel mai înalt nivel.

Un moment de referință în istoria ansamblului a fost concertul aniversar din 26 februarie 2014, care a marcat 25 de ani de activitate sub titlul „Cât îi omul tinerel”. Evenimentul a avut loc la Palatul Național „Nicolae Sulac” din Chișinău și a evidențiat evoluția remarcabilă a grupului.

Un alt moment important a avut loc pe 16 februarie 2017, când ansamblul a lansat două albume muzicale în cadrul unui spectacol susținut la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici”.

Albumele, intitulate „La casa cu oameni buni” și „Tot cu dragostea și dorul”, au adus în prim-plan cântece de voie bună și lirică de dragoste, interpretate cu o profunzime și sensibilitate caracteristice grupului.

Youtube video image

De-a lungul anilor, „Plăieșii” a obținut numeroase premii la festivaluri locale, municipale și naționale, printre care: „Să trăiți să înfloriți”, „Florile Dalbe”, „V-am ura v-am tot ura”, „La vatra horelor” și „Sună tălăncuțele”.

Ansamblul a avut, de asemenea, o prezență internațională notabilă, evoluând în orașe precum Moscova, București, Iași, Milano, Cernăuți, Vilnius, Padova și Bologna, unde a promovat cu succes folclorul autentic moldovenesc.

Recunoașterea meritelor ansamblului a culminat în ianuarie 2024, când Președintele Republicii Moldova a conferit ansamblului „Plăieșii” titlul onorific de „Colectiv Artistic Emerit”.

Această distincție prestigioasă a fost acordată ca o apreciere pentru contribuția lor semnificativă la conservarea și promovarea patrimoniului cultural național, cu ocazia Zilei Naționale a Culturii.

Biletele se pot achiziționa aici: https://plaiesii.md/spectacole/.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel