Inspectorii sanitari-veterinari au aplicat amenzi în valoare de 2,776 milioane de lei, în urma unor controale efectuate în staţiunile de pe litoral, în perioada 24 iunie - 30 august, a anunţat, luni, într-un comunicat, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Conform sursei citate, în intervalul menţionat, inspectorii sanitari - veterinari care activează în Comandamentul Sezon Estival 2019 au verificat 2.448 de unităţi localizate în cele şapte zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia - Vama Veche.
Tipurile de unităţi vizate au fost: cantinele taberelor şcolare, depozitele alimentare, unităţile de tip supermarket şi hipermaket, magazinele alimentare, pensiunile turistice, laboratoarele de cofetărie şi patiserie, beach-baruri, restaurantele şi alte unităţi de alimentaţie publică, în care se prepară şi se servesc alimente.
Astfel, controalele s-au desfăşurat în: 944 de restaurante, 47 de pizzerii, 295 de unităţi tip fast-food, 54 de braserii, 153 de unităţi tip bufet, 228 de baruri, şase cafe baruri, 12 snack baruri, opt unităţi tip bistro, două unităţi catering, 40 de cantine din tabere şcolare, opt pensiuni, 393 de magazine alimentare, 23 de cofetării/patiserii, 126 de laboratoare cofetărie patiserie, 33 de rulote, o rotiserie, 15 tonete, 16 depozite alimentare, 20 de supermarketuri, 12 unităţi comercializare produse congelate, cinci carmangerii, trei unităţi de procesare lapte şi patru autoutilitare.
În urma controalelor, s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie, ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, comercializarea produselor de origine animală cu termen de valabilitate expirat, nedemonstrarea trasabilităţii produselor alimentare, nemenţinerea 48 de ore a probelor de preparate culinare, folosirea ambalajelor, ustensilelor, recipientelor şi utilajelor în stare insalubră, efectuarea transporturilor de produse de origine animală cu mijloace de transport neautorizate sanitar-veterinar, absenţa documentelor care descriu procedurile elaborate cu privire la principiile HACCP.
Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor au fost aplicate 298 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.776.300 de lei.
De asemenea, au fost emise o ordonanţă de interzicere a activităţii pentru o unitate tip bufet, precum şi patru ordonanţe de suspendare temporară a activităţii pentru trei unităţi tip fast-food şi o unitate procesare lapte.
În această perioadă, au fost confiscate şi retrase de la vânzare 481 de kg de produse alimentare improprii consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.
Activitatea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a personalului tehnic s-a axat, în principal, pe prevenţia apariţiei riscului şi a pericolelor privind siguranţa alimentară.
Ca urmare a eforturilor depuse de inspectorii care au activat în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2019 nu s-au înregistrat episoade de toxiinfecţii alimentare care să pună în pericol sănătatea şi viaţa publică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu