Mici cantități de apă caldă care se strecoară între uscat și gheață pot duce la schimbări majore.
Cercetări recente au descoperit o modalitate „îngrijorătoare” prin care mari calote de gheață se pot topi sub influența apei marine calde care atinge partea inferioară a gheții de pe uscat. Cercetătorii consideră că descoperirea ar putea reprezenta chiar un „punct de răsturnare climatic” - o limită critică care, odată depășită, duce la schimbări ireversibile și perturbă complet un element al sistemului Pământului.
Efectul a fost identificat recent de oamenii de știință de la British Antarctic Survey (BAS), extinzând cercetările anterioare care arătau cum apa oceanică caldă poate pătrunde pe distanțe mari sub calotele de gheață.
Noul studiu examinează cum apa mării poate să se infiltreze în spațiul dintre uscat și calota de gheață care se sprijină pe acesta, provocând topirea localizată a gheții. Acest proces lubrifiază baza gheții și influențează viteza cu care gheața ar putea aluneca spre mare, provocând alte probleme.
„Calotele de gheață sunt foarte sensibile la topirea în zonele lor de ancorare. Am descoperit că topirea în zona de ancorare prezintă un comportament similar unui „punct de răsturnare”, unde o schimbare foarte mică în temperatura apei poate cauza o creștere foarte mare în topirea în zona de ancorare, ceea ce ar duce la o modificare foarte mare în fluxul gheții de deasupra ei”, a declarat Alex Bradley, autorul principal al studiului și cercetător în dinamica gheții la BAS.
Gheața Antarcticii a fost cândva considerată relativ stabilă, cel puțin în comparație cu omologa sa polară din emisfera nordică, Arctica. Între 1978 și 2015, în timp ce gheața Arctică se topise, extinderea gheții de mare din Antarctica a crescut lent și constant.
Cu toate acestea, extinderea gheții Antarcticii a înregistrat o scădere semnificativă în ultimii ani. În 2017, ghețarii de mare din Antarctica au scăzut la un minim record, urmat de mai mulți ani cu o extindere relativ redusă a gheții de mare. Mai multe vești proaste au urmat în 2022 și, cel mai semnificativ, în 2023, când a atins un nou minim record.
Cercetătorii acestui studiu recent spun că acest mod nou apreciat de topire ar putea oferi o imagine mai precisă (și poate mai damnantă) a modului în care Antarctica și Groenlanda se vor schimba în fața schimbărilor climatice.
„Am identificat posibilitatea unui nou punct de răsturnare în topirea calotelor de gheață din Antarctica. Acest lucru înseamnă că proiecțiile noastre privind creșterea nivelului mării ar putea fi subestimări semnificative”, a explicat Bradley.
„Aceasta este o fizică care lipsește, care nu este în modelele noastre de calote de gheață. Ele nu au capacitatea de a simula topirea sub gheața ancorată, ceea ce noi credem că se întâmplă. Lucrăm acum la introducerea acestora în modelele noastre”, a adăugat el.
Noul studiu este publicat în jurnalul Nature Geoscience.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu