CNA a somat public postul Antena 1 pentru mai multe ediţii ale emisiunii "Acces Direct", care, în perioada 17 - 24 februarie, a difuzat informaţii despre cazul dispariţiei Elodiei Ghinescu, afirmându-se că a fost ucisă şi încălcându-se prezumţia de nevinovăţie a soţului avocatei, Cristian Cioacă.
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, mai multe ediţii ale emisiunii "Acces Direct", difuzate între 17 şi 24 februarie, informează Mediafax.
În aceste emisiuni, moderate de Simona Gherghe, a fost analizat cazul dispariţiei Elodiei Ghinescu. Spre exemplu, în emisiunea din 17 februarie, a fost prezentă o clarvăzătoare, denumită "La Dama Blanca". Aceasta a spus că trupul Elodiei a fost "localizat" la Braşov. Ea a vorbit şi despre viziunile provocate de locurile respective.
În respectiva emisiune a fost prezent şi Luis Lazarus, care a spus că s-a ocupat de cazul dispariţiei Elodiei. El a sugerat că soţul Elodiei, Cristian Cioacă, este cel vinovat de dispariţia avocatei.
În urma seriei de emisiuni de la Antena 1, Cristian Cioacă a depus la CNA mai multe sesizări, în care precizează că i-au fost încălcate drepturile şi a fost discreditat.
"Într-o societate care se bazează pe drepturi şi libertăţi fundamentale, într-un stat proaspăt anexat Uniunii Europene, asist stupefiat la discreditări publice ce aduc injurii intimităţii persoanei şi încalcă fără nici o constrângere morală drepturi fundamentale la viaţa privată atât de familie, cât şi personală. În urma unui nefericit eveniment care s-a petrecut în mediul familial personal, am fost catapultat în centrul unui vârtej mediatic, al cărui scop a constat în defăimarea şi discreditarea mea publică şi în direcţionarea rezultatelor unor evenimente şi a unei anchete penale spre deficitul personal atât privat, cât şi profesional", spune Cristian Cioacă, într-una din sesizări.
Totodată, el spune că în urma dispariţiei soţiei sale, Elodia Ghinescu, s-a deschis o anchetă, respectiv un dosar penal în elucidarea dispariţiei. "Astfel, fără a influenţa demersurile anchetei ori a face public evenimentul, m-am găsit involuntar o sursă mai mult decât profitabilă şi nesfârşită de subiecte tabloidale, mi-am descoperit stupefiat viaţa privată terfelită de intrigi şi supoziţii şi neputincios am asistat la un întreg bâlci în care acuzatorii se întreceau în a mă discredita şi acuza, unde dreptul la replică a fost inutil şi unde vorbele mi-au fost răstălmăcite, iar numele prezentat calomnios şi injurios în diverse emisiuni de televiziune", afirmă Cristian Cioacă, în respectiva sesizare.
În şedinţa de joi a CNA, în care au fost discutate sesizările, au fost prezente şi Mirela Bomboe, reprezentanta Antena 1, şi un reporter de la aceeaşi televiziune, Mihaela Moise.
"Dumneavoastră (Antena 1, n.r.) insinuaţi cât se poate de grosier că el (Cristian Cioacă, n.r.) este criminalul. Aţi inventat o clarvăzătoare", a spus Christian Mititelu, membru al CNA.
În schimb, Mirela Bomboe a spus că acest caz este "de interes public". Ea a precizat că punctul de vedere al lui Cristian Cioacă a fost prezentat în mai multe rânduri în seria de emisiuni "Acces Direct".
"Nimeni nu a făcut nicio afirmaţie fără să avem bazele necesare", a spus şi Mihaela Moise.
"Nu este interes public, este o curiozitate publică", a spus Dan Grigore, precizând că "se speculează curiozitatea joasă a publicului".
"Ce este nou în această serie de emisiune este apariţia acestei clarvăzătoare", a spus şi Narcisa Iorga, membru al CNA. "Vă reproşez certitudinea cu care încercaţi să convingeţi unde trebuie să fie căutată Elodia", a spus ea.
Pe de altă parte, Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a spus că prezumţia de nevinovăţie nu a fost respectată în toate emisiunile în care a fost analizată dispariţia Elodiei. El a propus somarea publică a televiziunii Antena 1.
În schimb, Christian Mititelu, membru al CNA, a propus amendarea postului Antena 1 cu 5.000 de lei.
Doar propunerea lui Ioan Onisei - de somare publică a postului Antena 1 - a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată.
Sancţiunea a fost aplicată în baza articolului 34, alineatul 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Orice persoană acuzată sau cercetată pentru săvârşirea unei infracţiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât nu a fost condamnată printr-o hotărâre penală definitivă şi irevocabilă", şi a articolului 71, alineatul 1, litera b din Cod, potrivit căruia - "(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii: b) asigurarea unei distincţii clare între faptele şi opiniile prezentate".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News