CNA a amendat Antena 3 cu 10.000 de lei pentru emisiunea "În gura presei" din 13 ianuarie, în care Mircea Badea "i-a încălcat dreptul la imagine" ziaristului Mircea Marian, şi a somat Antena 1, pentru reluarea ediţiei din 11 ianuarie a aceluiaşi program, în care Badea a folosit "un limbaj injurios".
Mircea Marian a sesizat Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) cu privire la emisiunea "În gura presei" din 13 ianuarie, din cauză că "realizatorul emisiunii, Mircea Badea, a afirmat «Credeţi că Mircea Marian, adică el, ar putea fi rodul unei educaţii sexuale precare? Că aşa arată. Dar credeţi că mă amendează CNA-ul pentru asta?»", transmite Mediafax.
"Consider că prin aceste declaraţii Mircea Badea nu a respectat dreptul la imagine şi a folosit expresii injurioase la adresa părinţilor mei, încălcând astfel Codul de reglementare în audiovizual. Personal, ca ziarist, pot să mă apăr de astfel de atacuri imunde, dar nu pot să accept un limbaj jignitor la adresa familiei mele, pe care cred că nu o pot proteja decât cerând intervenţia CNA", spune Mircea Marian în sesizarea transmisă Consiliului.
Potrivit monitorizării CNA, în partea a doua a emisiunii "În gura presei" din 13 ianuarie, Mircea Badea a citat o declaraţie a lui Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun (Neamţ), referitoare la ministrul Elena Udrea.
După ce a comentat declaraţia primarului Ion Rotaru, Mircea Badea a făcut trimitere la "un articol despre educaţia sexuală" din Evenimentul zilei, realizatorul emisiunii "În gura presei" spunând: "Îţi dai seama, ţara se duce dracu', lumea moare de foame, pensiile sunt distruse, totul e varză, benzina e la cer, totul e-n rupere în ţara asta, vine Evenimentul zilei, o arde aşa deontologico-jurnalistico-inovativ".
Ulterior, potrivit monitorizării CNA, Mircea Badea a citat din articolul din Evenimentul zilei, după care a comentat o fotografie cu Mircea Marian, editorialist la această publicaţie. Despre Mircea Marian, Badea a spus: "Mare, mare editorialist, mare om, mare caracter, mare jurnalist, un observator atent şi profund al lucrurilor care se întâmplă în societate, un jurnalist treaz, un spirit treaz, care amendează întotdeauna, la timp, lucrurile nelalocul lor, care se întâmplă la noi în societate. Dă-l pe post. Uooo! Ăsta e? Dă-l pe post. (...) Credeţi că Mircea Marian, adică el, ar putea fi rodul unei educaţii sexuale precare? Că aşa arată. Bine, să trecem mai departe. Auzi, da' crezi că mă amendează CNA-ul pentru asta?".
Pe de altă parte, CNA a primit o sesizare şi de la bloggerul Cetin Ametcea, care a reclamat emisiunea "În gura presei" difuzată în 18 ianuarie pe Antena 3. "Domnul Mircea Badea, în emisiunea «În gura presei», începând cu minutul 48 (...), citeşte fără a avea consimţământul, de pe blogul pe care îl deţin, www.arhiblog.ro, jignindu-mă în diverse moduri, nu foarte uşor de descris. Dar ce este mai grav, mi-a încălcat dreptul la intimitate, prezentând pe post o fotografie care mă reprezintă, fotografie care a fost procurată în acelaşi mod, fără a-mi cere consimţământul", se arată în sesizarea lui Cetin Ametcea, care roagă CNA să ia "măsurile legale, conform legilor în vigoare".
Potrivit monitorizării CNA, în emisiunea "În gura presei" din 18 ianuarie, Mircea Badea a comentat anumite postări de pe www.arhiblog.ro, referitoare la relaţia dintre bărbaţi şi femei. În acest context, Mircea Badea a spus, adresându-se telespectatorilor sau persoanelor din regie: "Vouă vă vine să credeţi că există astfel de oameni pe Pământ? Oameni bolnavi, mă, pe bune, deci dereglaţi complet, loviţi de TIR când TIR-ul era nervos. (...) Vreţi să vi-l arăt şi ăsta, pe Arhi, pe care l-am citat, pe idolul femeilor (...) Zi tu, nu te simţi extraordinar de normal şi zdravăn la cap, oricât de nebun te-ai fi considerat anterior, când citeşti şi vezi aşa ceva?".
Totodată, CNA a primit o reclamaţie de la un anume Iulian Bold, care a scris: "Suntem sătui de nesimţirea lui Mircea Badea, care aduce injurii tuturor românilor şi are un limbaj extrem de nesimţit faţă de anumite persoane/ instituţii". Iulian Bold a făcut trimitere la emisiunea "În gura presei" difuzată, în reluare, pe Antena 1 pe 12 ianuarie, de la ora 10.00.
"Mi se pare absolut anormal să se folosească asemenea cuvinte la această oră din zi (...) o persoană este numită de Badea «melc amputat», apoi foloseşte expresii/ cuvinte gen «imbecili», «băi tâmpitule», «idiot», (...) transmite unei persoane că are o soţie «păroasă», «şunculoasă» şi foloseşte spre final de două ori expresia «sex oral» (...) Pur şi simplu ar trebui să îi închideţi emisiunea şi să nu îi mai daţi voie să transmită. Sper că nu mi-am pierdut 36 de minute din viaţă degeaba vizionând emisiunea acestui incult", spune Iulian Bold în sesizarea sa, solicitând CNA să ia "neapărat" măsuri.
CNA a analizat în şedinţa de joi cele trei sesizări, stabilind că doar reclamaţiile formulate de Mircea Marian şi de Iulian Bold "se susţin". În privinţa aspectelor sesizate de bloggerul Cetin Ametcea, Consiliul a decis că Mircea Badea nu a încălcat legislaţia audiovizualului.
"Ăsta e comportament de huligan", a spus Dan Grigore, membru al CNA, după ce a ascultat ce a spus Mircea Badea despre Mircea Marian.
"În cazul emisiunii în care domnul Badea face referire la domnul Marian este încălcat dreptul jurnalistului la propria imagine. În celelalte emisiuni avem chestiuni de limbaj injurios. Problema se pune la Antena 1 pentru reluarea acelor emisiuni la o oră la care asemenea limbaj afectează minorii", a spus Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA.
Onisei a propus amendarea postului Antena 3 cu 15.000 de lei, pentru încălcarea articolului 42 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine". În plus, Onisei a propus somarea publică a postului Antena 1, pentru încălcarea articolului 42, aliniatul 4 din Cod - "Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane". "Aş vrea să punem în vedere foarte ritos conducerii staţiei că asemenea emisiuni, dacă sunt reluate fără să fie editate, să fie difuzate la o oră adecvată", a mai spus Onisei.
În schimb, Mirela Bomboe, reprezentanta trustului Intact - din care fac parte televiziunile Antena 3 şi Antena 1 -, a declarat, joi, în şedinţa CNA, că emisiunea "În gura presei" este un pamflet şi afirmaţiile lui Mircea Badea despre Mircea Marian sunt "opinii". "Această emisiune este un pamflet, are această avertizare, şi este în acest moment tratată (...) Mircea Badea vorbeşte la modul general. Nu se fac acuzaţii la adresa unei persoane, deci nu se poate vorbi de limbaj injurios. El are opinii", a spus Mirela Bomboe, referindu-se la emisiunea reclamată de Mircea Marian.
În ceea ce priveşte eventualele probleme de limbaj, Mirela Bomboe a spus: "Nu ştiu dacă sunt nişte cuvinte care nu pot fi spuse la o anumită oră. Am auzit la oameni politici un limbaj mult mai colorat". Ea a precizat că de la o afirmaţie a unui om politic (primarul Ion Rotaru, n.r.) a plecat şi comentariul lui Mircea Badea.
În privinţa reclamaţiei lui Cetin Ametcea, Mirela Bomboe a spus că fotografia cu bloggerul, prezentată în emisiunea "În gura presei", este publică. "Poza este pe internet. Mircea Badea a specificat sursa. Bloggerul şi-a făcut el însuşi publică poza", a mai spus Mirela Bomboe.
În schimb, Dan Grigore, membru al CNA, a spus că emisiunea "În gura presei" nu este un pamflet. "Singurul fapt că dumneavoastră vă calificaţi emisiunea un pamflet, asta nu face ca ea să fie un pamflet. Ea nu este un pamflet, este ce vreţi dumneavoastră, vine din spatele blocului, este un limbaj care seamănă a cultură suburbană (...) Nu este un pamflet modul de a insulta un om pentru că el are un drept la opinie", a mai spus Dan Grigore.
"Limbajul reprezintă o problemă pentru că emisiunea a fost reluată la o oră nepotrivită", a spus şi Attila Szasz, un alt membru CNA. El a propus o amendă de 10.000 de lei pentru Antena 3 şi o somaţie publică aplicată postului Antena 1.
În cele din urmă, doar propunerea lui Attila Szasz a întrunit numărul necesar de voturi pentru a putea fi aplicată, respectiv şapte voturi "pentru" (Gelu Trandafir, Attila Szasz, Dan Grigore, Răsvan Popescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea şi Mihai Mălaimare) şi unul "împotrivă" (Ioan Onisei).
Citește și: O întrebare pentru Mircea Badea: cu cine seamănă „rodul unei educații sexuale precare“
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News