Antena 3 informează că Guvernul României a prezentat la Bruxelles un document ce prevede înghețarea pensiilor și renunțarea la pensionarea anticipată.
Potrivit Antena 3, Guvernul României e prezentat la Bruxelles un document care prevede înghețarea pensiilor. Guvernul și-a asumat reforma pensiilor la Bruxelles pentru a primi cele 30 de miliarde de euro.
Conform documentului, pensiile vor fi înghețate pe termen scurt și mediu, ceea ce înseamnă că marea recalculare nu se va face și nu vor fi creșteri de pensii. Același document prevede interzicerea pensionării anticipate, fără a se specifica data. Totodată, documentul prevede și creșterea perioadei de cotizare și corelarea vârstei de pensionare cu speranța de viață.
În luna martie, Raluca Turcan demonta trei mituri despre pensionare:
E un proiect pe care ni l-am asumat la nivel de Guvern și acum este în etapa de transparență decizională. (...) Chiar astăzi am avut o nouă rundă de discuții cu sindicatele și am constatat că s-au creat niște mituri și intoxicări pe care vreau să le demontez. Un mit este acela ca interzicem oamenilor dreptul la pensie. Total fals, este o opțiune. Este un proiect prin care în sistemul public și privat, dacă dorești să rămâi mai mult în câmpul muncii, poți să o faci, însă dacă optezi să rămâi în sistemul public după vârsta de pensionare, se suspendă dreptul la pensie.
Așadar, este o opțiune dacă mergi pe pensia în sistemul public sau pe salariu în sistemul public.
Un alt mit și bază de manipulare grosolană este acela că ne pleacă oamenii din sisteme. Nu interzice nimeni dreptul la muncă, dimpotrivă, noi încurajăm să rămână puțin mai mult la muncă.
Evident că apare și contra-argumentul că sunt în sistemul public de salarizare oameni care s-au pensionat la 45 de ani și care au ajuns la 45 de ani să aibă o pensie de 20.000 - 30.000 de lei și, în același timp, să opteze și pentru reangajarea în sistemul de stat și să aibă niște salarii consistente. Și atunci eu întreb: vi se pare firesc să fii pensionar în sistemul public de la 45 de ani, să ai pensia chiar de 5 – 7 ori mai mare decât salariul și să optezi să lucrezi, în același timp la stat, beneficiind de o pensie în sistemul public?
Și mai este un mit pe care au încercat să-l creeze, și anume că angajații, acum pensionari în sistemul public, dar angajați și la stat, vor rămâne pe drumuri și nu putem beneficia de expertiza lor. Este iarăși o minciună grosolană. Acei oameni își vor găsi loc pe piața privată (...) pentru că orice angajator privat care este întrebat care e cea mai mare problemă cu care este confruntă spune că este forța de muncă calificată", declara Raluca Turcan acum 2 luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci