Clasa politică românească, nu doar Traian Băsescu, își dorește să scape de ziariștii incomozi, ca și de un actor important al prezidențialelor: televiziunea Antena 3. Acest post de știri a influențat de o manieră semnificativă viața politică a ultimilor ani, iar lovitura care îl poate pune în pericol este una economică, scrie Bogdan Chirieac, în editorialul său din DCNews.
Antena 3 a avut profit, din publicitate, chiar în condițiile de criză economică severă cu care ne confruntăm de șase ani. În momentul în care banii acționarilor la trustul Intact sunt luați însă din conturi, pentru afacerile curente, în momentul în care se evacuează sediul unei televiziuni, cheltuielile cresc substanțial, arată Chirieac.
Antena, sufocată prin tăierea fluxului de capital
Investițiile într-un sediu TV, de genul celui pe care îl are Antena 3, se ridică la mai multe milioane de euro. Banii din publicitate nu vin la dată fixă, ci cu întârzieri ce pot ajunge la peste șase luni. În această situație, o televiziune, și în general orice fel de afacere, poate fi sufocată, pur și simplu, prin tăierea fluxurilor de capital. Costurile curente ale unei televiziuni de știri depășesc milionul de euro pe lună.
În timp ce propaganda portocalie trec sub tăcere implicațiile economice ale deciziei, care s-au văzut și în cazul Realitatea, ONG-urile de presă ignoră presiunile economice făcute asupra trustului Intact, din care face parte și Antena 3.
Bogdan Chirieac speră ca ambasadele străine aflate la București să înțeleagă cum presiunea economică influențează presa liberă, care în mod normal se autosusține din rating.
Iată integral editorialul scris de Bogdan Chirieac:
Mi-a atras atenția o frază rostită de Mircea Badea în emisiunea sa de miercuri seara, atunci când a făcut dezvăluiri, care, dacă se vor dovedi reale, vor schimba mult piața presei din România.
Atunci, îndrăgitul prezentator al Antena 3 a spus: "Avem relații excelente cu profesioniștii de televiziune din SUA. Avem probleme cu unii politicieni de la ambasada SUA din România".
Este de notorietate faptul că Antena 3 este singurul partener al CNN International în România. În același timp, fostul Însărcinat cu afaceri al SUA la București a refuzat în ianuarie accesul Antena 3 la întâlnirea cu d-na ambasador Victoria Nuland. Ea a avut parte de o întâlnire la care au participat strict ziariști băsiști, practic autodeclarați în acest sens.
Despre dosarul Tepelatia s-a scris, s-a vorbit și se va mai vorbi. Multă lume nu se poate impiedica să creadă că soarta lui Dan Voiculescu a fost pecetluită de filmulețele cu Mircea Băsescu difuzate de Antena 3. Acum, după decizia instanței, cea referitoare la confiscări, lumea încearcă să explice că nimeni nu are nimic cu Antena 3. Inclusiv reputați analiști nebăsiști.
Realitatea presei în capitalism ține, desigur, de capital. Până de curând, Antena 3 avea profit, pur și simplu, din publicitate, chiar în condițiile de criză economică severă cu care ne confruntăm deja de șase ani în România. În momentul în care banii acționarilor la trustul Intact sunt luați însă din conturi, fără niciun discernământ, pentru afacerile curente, în momentul în care se evacuează sediul unei televiziuni, cheltuielile cresc substanțial. Investițiile într-un sediu TV, de genul celui pe care îl are Antena 3, se ridică la mai multe milioane de euro. Banii din publicitate nu vin la dată fixă, ci cu întârzieri ce pot ajunge la peste șase luni. În această situație, o televiziune, și în general orice fel de afacere, poate fi sufocată, pur și simplu, prin tăierea fluxurilor de capital. Costurile curente ale unei televiziuni de știri depășesc milionul de euro pe lună.
În România, guriștii din presă au ignorant cu totul aspectele financiare. Cei care se pricep știu însă unde să lovească. Au și experiență. A existat precedentul Realitatea TV încă din 2010... Tulburător mi se pare, însă, că ONG-urile de presă nu au luat deloc în seamă presiunile economice făcute asupra trustului Intact, din care face parte și Antena 3. Îl recitez pe Churchill: "democrația cu presă este insuportabilă. Democrația fără presă este inacceptabilă". Poate că, explicând cu calm situația, ambasadele străine aflate la București vor înțelege măcar din septembrie, când vor fi revenit din concediu, că presiunea economică este deșănțată și că ea poate influența presa liberă, care în mod normal se autosusține din rating.
La fel ca și în 2012, Antena 3 a fost un actor important, poate cel mai important, al campaniei electorale. Îmi este teamă că la mijloc nu este numai răzbunarea d-lui Traian Băsescu, ci și dorința întregii clase politice de a scăpa de o televiziune și de niște ziariști incomozi, ale căror dezvăluiri, de multe ori tulburătoare, au influențat de-o manieră categorică viața politică românească a ultimilor ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News