În timpul unui tratament cu antibiotice, consumul de alcool trebuie evitat. Motivul? Ficatul nu poate metaboliza și elimina alcoolul, iar concecințele pot fi foarte grave.
Alcoolul diminuează eficacitatea antibioticelor, dar în mică măsură. Cea mai mare problemă legată de asocierea antibioticelor cu alcool o reprezintă efectele secundare ale acestor medicamente, care se cumulează cu efectele alcoolului și suprasolicită ficatul.
Cu ajutorul unor enzime, alcoolul (etanol) este descompus de ficat în acetaldehidă, foarte toxică, apoi în acid acetic, inofensiv, care poate fi eliminat de organism. Or, anumite antibiotice blochează acțiunea enzimei care convertește acetaldehida în acid acetic. Aceasta se acumulează în ficat, fără a putea fi degradată și eliminată. Consecința: senzație de ebrietate sau mahmureală care durează, scăderea tensiunii arteriale, palpitații, dureri de cap, valuri de căldură, greață, vărsături.
Unele antibiotice au risc crescut pentru astfel de efecte secundare, scrie Le Figaro, în special cele din clasa cefalosporinelor. Altele au riscuri mai mici, cum ar fi amoxicilina, dar asta nu înseamnă că pot fi asociate cu alcool, pentru că amplifică oboseala și deshidratarea provocate de medicamente.
Regula este clară: alcoolul trebuie evitat în timpul tratamentului cu antibiotice.
Foarte important de reținut - antibioticele nu sunt singurele medicamente incompatibile cu alcoolul: anxioliticele, antidepresivele, antihistaminele, antialgicele nu trebuie asociate cu alcool, din cauza multiplicării efectelor secundare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News