Antichități de 8 milioane de dolari, restituite Turciei de către SUA

Antichități au fost recuperate în urma unei anchete asupra unei rețele internaționale de jefuitori, traficanți și comercianți de antichități furate.

Peste 40 de antichități jefuite dintr-un sit arheologic roman, cu o valoare de 8 milioane de dolari, au fost restituite Turciei de către autoritățile americane. Această restituire face parte dintr-o campanie de confiscare a unor astfel de obiecte din muzeele americane, informează AFP, scrie Agerpres.

Procurorul statului New York pentru districtul Manhattan, Alvin Bragg, a anunţat într-un comunicat că a returnat Turciei în mai puţin de doi ani ”90 de antichităţi în valoare de peste 60 de milioane de dolari”.

Dintre aceste comori arheologice, 41 de piese au fost restituite în cadrul unei ceremonii care a avut loc marţi la New York, în prezenţa ministrului adjunct al Culturii şi Turismului din Turcia, Ghokan Yazgi.

8 piese, recuperate într-o anchetă împotriva rețelelor internaționale

Opt dintre ele fuseseră recuperate în cadrul unei anchete împotriva unei reţele internaţionale de jefuitori, traficanţi şi comercianţi de antichităţi furate începând cu anii 1960 din situl greco-roman Bubon, situat în sud-vestul Turciei.

Printre aceste antichităţi se numără două capete ale împăratului roman Caracalla, confiscate în aceeaşi zi din luna martie a acestui an de la Fordham Museum of Art, respectiv de la prestigiosul Metropolitan Museum of Art (MET), ambele din New York.

Un bust de femeie din secolul al II-lea d.Hr, furat din Bubon, a fost confiscat în iunie, potrivit aceluiaşi comunicat, după ce artefactul fusese introdus în Elveţia de către traficantul american Robert Hecht, decedat în 2012, şi vândut Worcester Art Museum din Massachusetts.

Procurorul Bragg anunţase deja, în aprilie şi în septembrie, restituirea unor antichităţi provenind din situl arheologic Bubon din Turcia, printre care o statuie confiscată de la un muzeu din Cleveland.

Parchetul din Manhattan desfăşoară din 2017 o campanie de restituire a artefactelor furate.

Sub mandatul procurorului Bragg, începând din 2022, peste o mie de piese în valoare de 225 de milioane de dolari au fost restituite unui număr de peste 20 de ţări, printre care Cambodgia, China, India, Pakistan, Egipt, Irak, Grecia, Turcia şi Italia.

Oraşul New York este un hub al acestui tip de trafic, mai multe artefacte fiind confiscate în ultimii ani de la muzee şi de la colecţionari.

Citește și: Directorul British Museum, demisie în urma cazului artefactelor furate din colecția muzeului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel