Profesorul Adrian Streinu-Cercel a vorbit, la DC News, despre anticorpii monoclonali, subliniind faptul că aceştia pot fi folosiţi cu succes de către persoanele care nu dezvoltă anticorpi după vaccinare.
„Am văzut că la EMA se află în procedură finală de aprobare o nouă generaţie de anticorpi monoclonali care rezistă 6-8 luni în circulaţie, deci asigură o protecţie similară vaccinului pentru persoanele care nu răspund la vaccinare. Poate că au imunodeficienţe, poate că urmează tratamente de imunosupresie. Este o soluţie pentru aceşti pacienţi?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Da, este o soluţie foarte bună, care se cheamă imunizare pasivă. În măsura în care o persoană nu poată să-şi facă propriii anticorpi, atunci venim din afară cu anticorpi presintetizaţi în aşa fel încât să protejăm persoana respectivă de bolile severe”, a explicat profesorul Adrian Streinu-Cercel, în cadrul dezbaterii DC News cu tema „Testarea în farmacie, atu în campaniile de prevenție și depistare precoce a bolilor grave”.
„În ceea ce priveşte distribuţia prin farmacii a anticorpilor monoclonali pentru pacienţii Covid, care este punctul dumneavoastră de vedere?”, a mai întrebat Val Vâlcu.
„Aici e puţin mai complicat, pentru că este o administrare, în general, care necesită o perfuzie de o oră, deci nu s-ar putea face în farmacii, dar pentru asta există secţii de spitalizare de zi. Există şi imunoglobuline cu administrare intramusculară, vorbim de anticorpi monoclonali de profilaxie, respectiv de prevenţie, care se fac intramuscular dar necesită o monitorizare mai atentă a persoanei, circa o oră”, a răspuns profesorul Adrian Streinu-Cercel.
VIDEO:
Care au fost temele principale ale dezbaterii:
1) Farmacistul, membru al echipei medicale nu doar pentru furnizarea de soluţii terapeutice, ci și pentru depistarea precoce și prevenția unor boli grave
2) Servicii oferite de farmacii: susținerea și desfășurarea campaniilor de sănătate publică (utilizarea rațională a antibioticelor, riscurile obezității, riscurile consumului de alcool, tutun și droguri, importanța vaccinării, educație sexuală etc.); monitorizarea tratamentelor cu anticoagulante orale, monitorizarea BPOC, măsurarea parametrilor biologici și a funcțiilor vitale
3) Pregătirea continuă a farmaciștilor, implicarea universităților în procesul de diversificare a serviciilor oferite în farmacie
4) Vaccinarea în farmacie, modele de succes din occident (SARS-CoV-2, gripa sezonieră)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu