Antidepresive — de la speranță la dependență. Cele mai frecvente simptome cauzate de oprirea tratamentului

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Conform unui studiu recent, publicat în revista The Lancet Psychiatry, una din șase persoane care încetează administrarea antidepresivelor resimte simptome neplăcute la oprirea tratamentului. Această cifră este mai mică decât estimările anterioare, care indicau un procent de 56% de utilizatori afectați.

Studiul a analizat date din 79 de cercetări anterioare, însumând peste 20.000 de pacienți. Dintre aceștia, o parte au primit tratament cu antidepresive, iar ceilalți au primit un placebo. Utilizarea placebo a permis cercetătorilor să evalueze cu exactitate efectul real al opririi tratamentului cu antidepresive, potrivit BBC.

Oprirea bruscă a tratamentului sau omiterea dozelor poate duce la apariția unor simptome neplăcute precum amețeală, dureri de cap, greață și insomnie. Potrivit cercetătorilor, aceste reacții adverse pot cauza un disconfort semnificativ pacienților.

Studiul realizat de Universitățile din Berlin și Köln oferă estimări actualizate:

  • Unu din șase sau șapte pacienți poate prezenta simptome la oprirea tratamentului cu antidepresive.
  • Doar unu din 35 de pacienți va avea simptome severe.
  • Anumite tipuri de antidepresive au o probabilitate mai mare de a cauza simptome la oprire.

Ghidurile oficiale recomandă reducerea treptată a dozei de antidepresive în loc de oprirea bruscă a tratamentului sau omiterea dozelor. Majoritatea oamenilor reușesc să întrerupă tratamentul cu antidepresive fără probleme. Alte studii sugerează că simptomele la oprirea tratamentului durează, în general, una sau două săptămâni.

Autorul studiului, profesorul Christopher Baethge de la Universitatea din Köln, subliniază că rezultatele sunt "destul de solide". Totuși, numărul mai mic raportat de pacienți afectați nu înseamnă că informațiile ar fi eronate.

Studiul a identificat faptul că 17% dintre persoanele care au primit placebo au prezentat simptome la oprirea tratamentului.

"O explicație posibilă ar putea fi o conștientizare crescută a agravării anxietății și depresiei după oprirea unui medicament care aparent ajuta", a declarat profesorul Baethge.

Multe dintre cele 40 de simptome asociate cu oprirea tratamentului cu antidepresive pot fi cauzate și de alte afecțiuni.

"Acest lucru subliniază importanța comparării antidepresivelor cu placebo atunci când se studiază întreruperea tratamentului", a afirmat profesorul Glyn Lewis de la University College London.

Antidepresivele cel mai frecvent utilizate - citalopram, sertralină și fluoxetină - au prezentat cel mai mic risc de apariție a simptomelor la oprirea tratamentului.

În schimb, venlafaxina, un alt antidepresiv utilizat frecvent, s-a situat pe locul doi în ceea ce privește riscul crescut de simptome la oprire.

Psihiatrul Dr. Paul Keedwell recomandă insistent consultarea medicului înainte de întreruperea tratamentului cu antidepresive.

"În primul rând, în funcție de istoricul dumneavoastră medical, poate exista un risc crescut de recidivă a depresiei", a explicat Dr. Keedwell. "Uneori, recidiva depresiei poate fi confundată cu simptomele de sevraj. În al doilea rând, simptomele neplăcute de sevraj pot fi prevenite în mare parte cu supravegherea medicală corespunzătoare. Este important de menționat că simptomele de sevraj nu sunt periculoase, iar riscul de a le experimenta nu ar trebui să fie un motiv pentru a refuza tratamentul cu antidepresive. Avantajele și dezavantajele tratamentului trebuie întotdeauna discutate cu medicul dumneavoastră", a mai spus medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel