Femeile care iau antidepresive în timpul sarcinii nu cresc riscul copilului lor de a dezvolta o dizabilitate, potrivit unui studiu recent, care a stârnit controverse.
Ccercetătorii de la Mount Sinai din New York nu au găsit nicio asociere între dizabilitățile intelectuale și utilizarea antidepresivelor în timpul sarcinii. Studiul, publicat de Jurnalul Asociației Medicale Americane, a condus la controverse în comunitatea medicală, întrucât diferite studii au concluzii diferite.
În aprilie, JAMA a publicat un studiu francez care a constatat că antidepresivele cresc riscul de autism și de ADHD cu 81%. Ulterior, JAMA a publicat un raport al Universității din Indiana, care nu a găsit nicio corelație între utilizarea antidepresivelor și tulburările de dezvoltare, punând accent pe ideile diferite privind această temă, notează Daily Mail. Controversa este şi mai mare deoarece vine şi ca o încercare de a înțelege motivele biologice sau chimice din spatele tulburărilor intelectuale, cum ar fi sindromul Down.
În această nouă cercetare, condusă de echipa doctorului Sven Sandin, s-au folosit registrele nationale suedeze pentru a efectua un studiu cu 179.007 de copii născuţi între anii 2006 şi 2007. Dintre copiii studiați, dizabilitatea intelectuală a fost diagnosticată la 0,9 la sută dintre cei expuși la antidepresive și la 0,5 la sută la cei care nu au fost, potrivit rezultatelor. După ce cercetătorii au ținut cont de mai mulţi factori, precum vârsta părinților sau istoricul tulburărilor, au constatat că diferența este mică și statistic nesemnificativă. Alexander Kolevzon a declarat: „Rezultatele sunt atât de importante pentru că am studiat o bază imensă a populației, așa că a fost într-adevăr un mod standard pentru a măsura impactul unora dintre acești factori de risc". El a mai spus că studiul va trebui să fie reprodus, dar că se așteaptă la aceleași rezultate.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu