Antidepresivele utilizate pe scară largă provoacă „tocirea emoțiilor”, potrivit cercetărilor care oferă noi perspective asupra modului în care medicamentele pot funcționa și a posibilelor efecte secundare ale acestora.
Studiul a constatat că voluntarii sănătoși au devenit mai puțin sensibili la feedback-ul pozitiv și negativ după ce au luat un medicament inhibitor selectiv al recaptării serotoninei (SSRI) timp de trei săptămâni. „Tocirea” emoțiilor negative ar putea face parte din modul în care medicamentele ajută oamenii să se recupereze din depresie, dar ar putea explica și un efect secundar comun.
Autoarea principală a lucrării, prof. Barbara Sahakian de la Universitatea Cambridge, a spus: „Într-un fel, acesta poate fi parțial modul în care funcționează. Ele înlătură o parte din durerea emoțională pe care o simt oamenii care suferă de depresie, dar, din păcate, se pare că le iau și o parte din plăcere.”
Descoperirile ar putea ajuta pacienții să facă alegeri mai bine informate cu privire la medicamentele lor, a spus ea, dar a adăugat că „nu există nicio îndoială că antidepresivele sunt benefice” pentru mulți pacienți.
Potrivit NHS, peste 8,3 milioane de pacienți din Anglia au primit un medicament antidepresiv între 2021-2022. ISRS sunt printre cele mai utilizate pe scară largă și sunt eficiente pentru majoritatea pacienților, deși nu pentru toți, scrie The Guardian.
Unii oameni care au luat medicamentul raportează că se simt plictisiți din punct de vedere emoțional sau că nu mai găsesc lucrurile la fel de plăcute, un studiu sugerând că acest lucru se aplică la 40-60% dintre persoanele care iau medicamentul. Cu toate acestea, nu a fost clar dacă acest simptom este un efect secundar al medicamentului sau un simptom al depresiei.
Cea mai recentă lucrare sugerează că medicamentul poate produce tocire emoțională. În acest studiu, publicat în revista Neuropsychopharmacology, 66 de voluntari au primit fie medicamentul ISRS, escitalopram, fie un placebo timp de cel puțin 21 de zile înainte de a face un set de teste cognitive.
În aproape toate testele, inclusiv cele care evaluează atenția și memoria, medicamentul nu a făcut nicio diferență. „Medicamentul nu are efecte negative asupra cogniției – din acest punct de vedere este foarte bun”, a spus Sahakian.
Cu toate acestea, persoanele care iau SSRI au fost mai puțin receptive la învățarea prin întărire, ceea ce necesită ca oamenii să răspundă la feedback pozitiv sau negativ. Participanților li s-au arătat două opțiuni pe un ecran, A și B. Selectarea A ar avea ca rezultat o recompensă la patru din cinci cazuri, în timp ce B la doar unul din cinci cazuri. După câteva rânduri, oamenii învață să selecteze A. Din când în când, probabilitățile au fost schimbate și participantului i s-a cerut să învețe noua regulă. Grupul SSRI a fost, în medie, semnificativ mai lent în a răspunde la aceste schimbări de feedback.
În chestionare, voluntarii care au luat escitalopram au raportat, de asemenea, că au mai multe probleme la atingerea orgasmului atunci când întrețin relații intime, un alt efect secundar raportat adesea de pacienți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu