Situatia se complica. In PNL. Si asta indiferent de deznodamantul crizei guvernamentale. Aflat in plina batalie cu Victor Ponta, Antonescu incaseaza puternice lovituri din interior. Din propriul partid. Si este mai putin important daca acest fenomen se produce ca urmare a unor strategii gresite ori a unor mutari tactice mai putin calculate. Extrem de grav este pur si simplu faptul ca, in cel mai nepotrivit moment, PNL a intrat intr-o teribila pierdere.
Astazi va avea loc o noua sedinta a staff-ului liberal. Tot cu scantei. Poate chiar cu focuri de artificii. Poate chiar se va trage cu munitie reala. Sau poate nu. Relevant este ca, intr-un mod, dupa parerea mea straniu, toate tensiunile acumulate de-a lungul timpului par sa se focalizeze, ca intr-un joc de puzzle, vulnerabilizand pozitia politica a liderului PNL. Faptul ca se intampla acum si nu alta data ca toate frustrarile din PNL sa genereze reactii dure ale unor lideri, daca este o pura si cu totul ciudata intamplare, pare a fi un rezultat al unor interventii externe. Ca si cand una sau mai multe maini nevazute trag niste sfori legate din timp de mainile unora dintre decidentii acestui partid. Eu, din aceasta perspectiva, imi propun sa analizez situatia la zi din PNL, ignorand, pentru moment, cu buna stiinta, o intreaga succesiune de incidente create in mod artificial si care au condus la decapitari care, pana la urma, au slabit forta si coeziunea partidului.
Sa enumeram norii de furtuna care stau deasupra capului lui Antonescu. Intr-o ordine, fie ea si aleatorie. In timp ce el se afla in plin razboi cu Victor Ponta, un razboi care in cele din urma vizeaza nu neaparat o afirmare a politicilor de tip liberal, cat mai degraba o reasezare a liniilor de forta, a puterii de decizie in ceea ce priveste guvernarea, o serie de colegi, cu sau fara ghilimele, au iesit la atac. Mircea Ionescu-Quintus, un veritabil patriarh al PNL, un personaj aproape intrat in istorie, face apel la responsabilitatea partidului in raport cu mentinerea USL si ramanerea PNL la guveranare, alaturi de PSD. Din perspectiva angajamentelor electorale. Este urmat, aproape imediat, de Calin Popescu Tariceanu cu un mesaj asemanator, dar care mai aduga si faptul ca, de mai mult timp, partidul pare a nu avea nici tinte politice serioase si nici strategii. Daniel Chitoiu, vicepresedinte al partidului si secretar general interimar, detinand, asadar, inca un rol cheie, face, la randul sau, puternice presiuni in sensul ramanerii la guvernare, indiferent de compromisuri. Din umbra, el este sustinut de intreaga grupare Rusanu si, la vedere, de toate organizatiile din teritoriu pe care, prin interpusi, a reusit sa le subordoneze in ultimii doi ani. Chiar daca toate aceste organizatii au fost vulnerabilizate, unele chiar distruse, numai pentru a putea fi inlaturati niste rivali politici, Daniel Chitoiu dispune totusi, prin votul presedintilor, interimari sau nu, ai acestora, de o considerabila forta in partid. Dintr-o cu totul alta directie, un atac extrem de dur si cu totul surprinzator a fost lansat de catre senatorul Sorin Iliesiu. Acesta cere nici mai mult, nici mai putin decat demisia sau demiterea lui Crin Antonescu si propune preluarea conducerii in PNL de catre Calin Popescu Tariceanu. Interesant ca panzele lui Tariceanu sunt umflate in aceste zile, probabil sau mai ales in scopul alimentarii starii de discordie, si de catre Victor Ponta care, mai mult sau mai putin aluziv, sugereaza ca acesta ar putea fi un viitor partener, cat si de Traian Basescu care, brusc, a inceput sa recunoasca calitatile pe care le-a demonstrat ca premier.
Citește mai multe pe CorectNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News