Antonio Guterres (ONU) cere pace în Orientul Mijlociu și Ucraina. Solicitarea a fost făcută la Summitul BRICS

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cere pace în Fâșia Gaza, Liban, dar și în Ucraina.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a cerut pace în Fâșia Gaza, într-o intervenție care a avut loc în cadrul reuniunii de joi, la Kazan, a grupului BRICS cu țările din Sudul global, pledând în același timp pentru o ”încetare imediată a focului” și în Liban și în Ucraina, informează EFE, scrie Agerpres.

”Avem nevoie de pace peste tot. Avem nevoie de pace în Gaza, cu o încetare imediată a focului și o eliberare imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor”, a afirmat secretarul general al ONU în cadrul întâlnirii.

De asemenea, Antonio Guterres a apreciat necesară distribuirea ”eficientă” a ajutoarelor umanitare și realizarea de progrese ”ireversibile” pentru ”a se pune capăt ocupației israeliene” și în vederea implementării soluției celor două state.

”Avem nevoie de pace în Liban, cu o încetare imediată a ostilităților, avansând cu implementarea deplină a rezoluției 1701 a Consiliului de Securitate” al ONU, a adăugat el.

Pace în Ucraina, după doi ani și jumătate de la invazia rusă

Antonio Guterres a cerut, de asemenea, pace și în Ucraina. ”O pace justă, în conformitate cu Carta Națiunilor Unite, dreptul internațional și rezoluțiile Adunării Generale”, a precizat secretarul general al ONU.

În contextul în care a solicitat, de asemenea, o reglementare a situației din Sudan, Guterres a cerut apărarea ”valorilor Cartei ONU, a statului de drept și a principiilor suveranității, integrității teritoriale și independenței politice a tuturor statelor”.

În discursul său, secretarul general al ONU a reamintit cele patru provocări evidențiate în cadrul Summitului Viitorului (22-23 septembrie): finanțele, clima, tehnologia și pacea.

”Summitul Viitorului a marcat calea pentru consolidarea multilateralismului în vederea unei dezvoltări și a unei securități globale. Acum trebuie să transformăm cuvintele în fapte”, a subliniat el.

Joi, la Kazan, liderii Rusiei, Chinei, Iranului și Turciei au susținut necesitatea ajungerii la pacea în Fâșia Gaza și Liban, iar președintele Autorității Naționale Palestiniene, Mahmoud Abbas, a acuzat Israelul de comiterea unui genocid și de epurarea etnică a poporului palestinian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel