Antonio Guterres: UNESCO are un rol ''central'' în apărarea multilateralismului

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a apreciat marţi la Paris rolul UNESCO în apărarea multilateralismului într-o lume care se confruntă, potrivit acestuia, cu cinci "fracturi" majore, începând cu tensiunile chino-americane, potrivit AFP, scrie Agerpres.

"O lume de fisuri şi de linii de ruptură nu este durabilă. În acest context, rolul UNESCO este central pentru a conecta lumea", a declarat Guterres cu prilejul deschiderii celei de-a 40-a conferinţe generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură.

UNESCO reuneşte 193 de ţări membre, dar din rândul său nu mai fac parte Statele Unite şi Israelul. Administraţia de la Washington, care a acuzat organizaţia că este "anti-israeliană", şi-a anunţat retragerea pe parcursul desfăşurării precedentei conferinţe generale, în 2017, urmată la scurt timp de Israel.

Secretarul general a explicat că a enumerat în ziua precedentă, în faţa participanţilor la Forumul pentru Pace de la Paris, "cele cinci fisuri, cinci pericole particulare care (în opinia sa) traversează lumea", cu o primă fractură de ordin economic şi geopolitic: "Riscăm să vedem planeta divizată în două, iar cele mai mari două economii ale planetei vor da naştere la două lumi separate şi concurente", a spus acesta, estimând că vor trebui "depuse toate eforturile pentru menţinerea unui sistem universal şi conservarea unei lumi multipolare".

Secretarul general al ONU şi-a exprimat în trecut îngrijorarea referitoare la "fragmentarea" lumii. În special din cauza tensiunilor între cele trei forţe principale mondiale - SUA, Rusia şi China - a subliniat acesta în ianuarie la Davos, în Elveţia.

Din punctul său de vedere, alte teme de îngrijorare privesc dezintegrarea contractului social, creşterea discriminărilor şi multiplicarea discursurilor urii împreună cu scăderea solidarităţii faţă de refugiaţi, urgenţa climatică şi, în al cincilea rând, "noile pericole" legate de progresul tehnologiei.

Prin acţiunile sale în favoarea educaţiei, tinerilor şi ştiinţelor, UNESCO se află în centrul acestor probleme, potrivit lui Guterres.

"Faceţi eforturi vitale pentru a ajuta lumea să rezolve problemele etice din domeniul ştiinţei şi tehnologiei, pentru a răspândi beneficiile cunoaşterii", a subliniat acesta.

Etica în materie de inteligenţă artificială (AI), spre exemplu, va fi unul dintre subiectele de pe agenda conferinţei generale de săptămâna viitoare. Statele membre vor examina oportunitatea de a stabili un instrument normativ în domeniul eticii AI în termen de 18 până la 24 de luni următoare.

Directoarea generală a instituţiei, Audrey Azoulay, apără rolul organizaţiei sale pentru a duce la bun sfârşit un astfel de demers, care ar putea presupune chiar promovarea instrumentelor AI cu acces liber.

Conferinţa generală, bienală, se desfăşoară la Paris, unde se află sediul UNESCO, până pe 27 noiembrie, în prezenţa delegaţilor din ţările membre, printre care sunt aşteptaţi aproximativ 15 şefi de stat şi de guvern. Doisprezece dintre aceştia sunt aşteptaţi încă de marţi, cei mai mulţi participând şi la Forumul pentru Pace, care are loc până miercuri în capitala franceză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel