Antony Blinken cere Hamas să accepte ”un armistițiu imediat” cu Israelul

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, cere grupării Hamas să accepte ”un armistițiu imediat” cu Israelul.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a cerut marți, grupării Hamas să accepte ”un armistițiu imediat” cu Israelul, notează AFP, citat de Agerpres.

”Avem ocazia (să ajungem) la un armistițiu imediat, care i-ar putea readuce acasă pe ostatici, ar putea permite o creștere considerabilă a cantității de ajutoare umanitare pentru palestinienii care au o nevoie atât de disperată de ele și care ar putea de asemenea să creeze condițiile unei rezolvări durabile a conflictului. Hamas trebuie să decidă dacă este gata să se angajeze în acest armistițiu”, a spus șeful diplomației americane la o întâlnire la Washington cu prim-ministrul Qatarului.

Negocieri între Hamas și mediatorii internaționali, în Egipt

La Cairo sunt în curs negocieri între Hamas și mediatorii internaționali, printre care și Qatarul, reamintește AFP. Premierul acestei țări cu rol cheie în tratative, Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, a promis că va insista pentru încheierea unui acord.

”În ciuda tuturor celor care vor să submineze eforturile pentru pace, noi dorim să aducem pacea, dorim să vedem sfârșitul suferințelor umanitare, vrem să vedem ostaticii înapoi alături de familiile lor”, a spus Al-Thani.

Blinken a cerut totodată Israelului să permită intrarea mai multor ajutoare umanitare în Gaza asediată, unde ONU apreciază că este ”aproape inevitabilă” foametea și unde SUA a parașutat ajutoare. ”Israelul trebuie să maximizeze toate mijloacele posibile, toate metodele posibile pentru ca asistența să ajungă la cei care au nevoie”, a afirmat el, susținând deschiderea mai multor puncte de trecere către teritoriul controlat de Hamas.

În urma atacului din 7 octombrie, cel mai sângeros din ultimii 50 de ani,  aproximativ 1.160 de persoane au fost ucise, majoritatea civili. Potrivit Israelului, 130 de ostatici se află în continuare în Gaza, dintre care 31 ar fi murit, din totalul celor 250 de persoane răpite de gruparea Hamas.

Citește și: Kamala Harris cere "încetarea imediată a focului" în Gaza, solicitând Hamas să accepte condițiile - în timp ce Israelul "boicotează" discuțiile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel