Antony Blinken merge în Japonia, după asasinarea premierului Shinzo Abe 

Șeful diplomaţiei americane Antony Blinken
Șeful diplomaţiei americane Antony Blinken

Departamentul de Stat al SUA a anunţat că secretarul de stat Antony Blinken va călători luni în Japonia pentru a prezenta personal condoleanţe după asasinarea fostului premier Shinzo Abe, informează duminică AFP.

Antony Blinken, care se află în Thailanda, "va prezenta condoleanţe poporului japonez" în cadrul unor întâlniri cu înalţi oficiali, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Fostul premier Shinzo Abe, împuşcat vineri în plin miting electoral la Nara (în vestul Japoniei), a construit relaţii solide cu Statele Unite în anii în care s-a aflat la putere, în special în domeniul apărării.

"Alianţa dintre Japonia şi Statele Unite a fost piatra de temelie a politicii noastre externe timp de decenii", a declarat Antony Blinken sâmbătă, după o întâlnire cu omologii săi din G20, care a avut loc în Bali.

"Prim-ministrul Abe a dus cu adevărat acest parteneriat pe noi culmi. Prietenia dintre poporul japonez şi cel american este, de asemenea, de neclintit", a adăugat el. 

Deficiențe majore în securitatea premierului Shinzo Abe

Asasinarea fostului premier nipon Shinzo Abe este o "tragedie pentru Japonia şi pentru toţi cei care l-au cunoscut", a declarat vineri preşedintele american Joe Biden, relatează AFP şi Reuters.

"Sunt şocat, revoltat şi profund întristat de vestea că prietenul meu Abe Shinzo, fostul prim-ministru al Japoniei, a fost împuşcat şi ucis în timp ce era în campanie. Aceasta este o tragedie pentru Japonia şi pentru toţi cei care l-au cunoscut", a precizat Biden într-un comunicat.

"Chiar în momentul în care a fost atacat, el era angajat într-o activitate democratică", a adăugat liderul de la Casa Albă.

Existau deficienţe incontestabile în securitatea fostului premier japonez Shinzo Abe, împuşcat mortal vineri în timpul unei reuniuni electorale de la Nara, a declarat sâmbătă şeful poliţiei locale, care a promis o anchetă, relatează AFP.

Măsurile de securitate sunt uneori mai puţin stricte la mitingurile electorale locale din Japonia, unde crimele violente sunt rare şi unde legile privind armele de foc sunt foarte severe, dar unii estimează că securitatea era insuficientă la Nara, având în vedere notorietatea lui Abe.

"Cred că este incontestabil că existau probleme cu măsurile de securitate pentru fostul prim-ministru Abe", le-a spus jurnaliştilor şeful poliţiei din Nara, Tomoaki Onizuka, promiţând să le identifice şi să ia măsurile care "se impun".

"Este urgent să desfăşurăm o anchetă aprofundată pentru a clarifica ce s-a întâmplat", a adăugat el, fără a intra în detalii asupra lacunelor specifice ale dispozitivului de securitate de vineri.

"De când am intrat în poliţie în 1995, în timpul carierei mele de peste 27 de ani, nu am regrete mai mari decât acesta", a spus el, cu vocea încărcată de emoţie, despre moartea lui Shinzo Abe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel