Antony Blinken, turneu diplomatic în Orientul Mijlociu. Prima vizită - Israel

foto: Agerpres via Reuters
foto: Agerpres via Reuters

Secretarul de stat american Antony Blinken va începe joi, 4 ianuarie, un nou turneu diplomatic în Orientul Mijlociu.

Unul din statele vizate este Israel, a declarat un responsabil american, în contextul în care cresc temerile legate de o escaladare a războiului dintre Israel şi Hamasul palestinian, scrie Agerpres.

Şeful diplomaţiei de la Washington va pleca joi seară într-o călătorie care va include Israelul şi alte câteva etape în Orientul Mijlociu, a declarat pentru AFP acest responsabil sub protecţia anonimatului.

A 5-a vizită oficială

Aceasta va fi a cincea vizită oficială a lui Antony Blinken în Israel de la începutul războiului pe 7 octombrie, provocat de atacul sângeros al Hamas pe teritoriul israelian, şi a patra în regiune.

Consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, precum şi secretarul Apărării Lloyd Austin au vizitat, de asemenea, regiunea, precum şi preşedintele Joe Biden chiar la începutul conflictului care va intra în a patra lună în zilele următoare.

Prin retrimitea secretarului de stat american în regiune, Statele Unite doresc să mențină presiunea asupra autorităților israeliene și să consolideze relațiile cu aliații arabi în vederea susținerii unei poziții comune împotriva Israelului.

Această acțiune survine în contextul îngrijorărilor crescânde legate de extinderea conflictului din Fâșia Gaza în întreaga regiune, mai ales după un atentat în Iran, soldat cu 95 de morți, și eliminarea liderului politic al Hamas într-un atac aerian în Liban.

Oficialii administrației americane afirmă că presiunile exercitate în mod discret au avut efecte, convingând Israelul să permită intrarea de combustibil, să restaureze accesul la internet și să deschidă punctele de trecere în Fâșia Gaza. Cu toate acestea, frustrarea acestora nu este neglijată.



Statele Unite sunt principalul aliat şi sprijin militar al Israelului, dar denunţă poziţiile extreme ale unor miniştri israelieni care cer revenirea coloniştilor evrei în Fâşia Gaza, după războiul actual, şi "încurajează" populaţia palestiniană să emigreze. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel