Secretarul de stat american Antony Blinken va efectua o vizită în China.
A fost programat ca Antony Blinken să aterizeze în China astăzi, în contextul unei discrepanțe înrăutățite între SUA și China, care amenință să umbrească relațiile, altfel în curs de îmbunătățire.
Secretarul de stat american vine cu avertismentul că SUA și aliații europeni nu mai sunt pregătiți să tolereze vânzarea Chinei a componentelor de armament și a produselor cu dublă utilizare către Rusia, care îl ajută pe Vladimir Putin să-și reconstruiască și să-și modernizeze fabricile de armament, permițându-i să-și intensifice atacul asupra Ucrainei.
Relațiile dintre China și SUA au fost mai bune în ultima vreme, Beijingul fiind semnificativ mai puțin belicos din punct de vedere al pozițiilor sale militare în Taiwan de la întâlnirea dintre Xi Jinping și Joe Biden la Woodside, California, în 2023. În urma acelui summit, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește legăturile interumane, de exemplu, mai mult decât dublând numărul de zboruri între cele două țări.
La Woodside, Xi a convenit, de asemenea, să ia măsuri pentru a reduce fluxul de precursori și de echipamente folosite la fabricarea fentanilului în America Latină, care provoacă o creștere a numărului de decese în rândul tinerilor americani.
În timpul vizitei sale de trei zile, Blinken se va opri mai întâi la Shanghai, în drum spre Beijing, pentru a vorbi cu studenții și a asista la un meci de baschet, un fel de diplomație populară care ar fi fost de neconceput în urmă cu un an, când relațiile bilaterale erau tensionate, mai ales din cauza Taiwanului.
Cu toate acestea, atunci când Blinken va ajunge la Beijing pentru o întâlnire cu omologul său Wang Yi vineri, care ar trebui să dureze șase ore, și cel mai probabil și cu Xi, atmosfera s-ar putea răci, având pe ordinea de zi discuții despre vânzarea de produse cu dublă utilizare de către China către Rusia.
Sancțiunile americane împotriva companiilor chineze implicate planează, de asemenea, asupra vizitei din această săptămână.
„Ne-am angajat să luăm măsurile necesare pentru a ne apăra interesele naționale”, a declarat un oficial de rang înalt al administrației, adăugând că măsurile planificate vor viza „firmele care iau măsuri care contravin intereselor noastre și în moduri care subminează grav securitatea atât în Ucraina, cât și în Europa”.
„Aceasta va fi o problemă cheie de discuție în timpul vizitei noastre la Beijing”, a declarat oficialul. Wall Street Journal a relatat că administrația Biden ia în considerare, de asemenea, sancțiuni împotriva băncilor chineze, dar oficialii americani spun că nu există planuri iminente de a lua astfel de măsuri.
SUA consideră că sunt susținute în această problemă după ce au discutat o poziție comună cu aliații europeni care sunt alarmați de perspectiva unei armate ruse reconstruite, modernizate și întărite în luptă în mâinile unui lider tot mai agresiv la Kremlin. Miniștrii de Externe ai G7 au emis o declarație fermă la începutul acestei săptămâni, în care se spune: „China ar trebui să se asigure că acest sprijin încetează”.
„Mă aștept ca prietenii din Europa să aibă ocazia de a-și exprima îngrijorările atât în public, cât și în privat, și în fața oficialilor chinezi”, a declarat înaltul oficial al administrației. „Așadar, obiectivul nostru va fi să prezentăm în mod clar care sunt implicațiile acestui sprijin și de ce acest lucru ar putea să nu fie în interesul Chinei în continuare”, a adăugat acesta.
Oficialii americani consideră că o astfel de presiune comună a ajutat la convingerea Beijingului să renunțe la planurile de a furniza arme direct Rusiei mai devreme în războiul din Ucraina. Cu toate acestea, ei recunosc că va fi greu să-l convingă pe Xi să nu mai vândă bunuri industriale cu dublă utilizare celui mai important partener strategic al Chinei.
Înainte de sosirea lui Blinken, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a reafirmat poziția Chinei.
„Permiteți-mi să subliniez din nou că dreptul Chinei de a desfășura schimburi comerciale și economice normale cu Rusia și alte țări din lume pe baza egalității și a beneficiilor reciproce nu ar trebui să fie interferat sau perturbat”, a declarat Wang, potrivit Beijing Youth Daily. „Drepturile și interesele legitime și legale ale Chinei nu ar trebui să fie încălcate”, a adăugat acesta, conform The Guardian.
Echipa lui Blinken este conștientă de faptul că răspunsul Chinei la presiunea asupra Rusiei ar putea fi încetinirea progreselor în alte domenii ale relației bilaterale.
Beijingul a luat unele măsuri pentru a reduce comerțul cu precursori și echipamente de fentanil în urma summitului de la Woodside, lansând un avertisment către firmele farmaceutice că va aplica legea privind aceste substanțe chimice și luând măsuri polițienești împotriva unor furnizori. Blinken va face presiuni pentru mai mult, sub forma întreruperii rețelelor de finanțare din jurul acestui comerț și a unor acțiuni mai consistente de aplicare a legii.
Nu este clar dacă Beijingul va limita cooperarea într-o problemă atât de vitală pentru Washington - fentanilul este principala cauză de deces în rândul americanilor cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani - ca răspuns la amenințarea cu măsuri privind Rusia.
Sprijinul ferm al Beijingului pentru Moscova este accentuat de convingerea că SUA încearcă să încercuiască China prin construirea unei rețele de alianțe în jurul ei.
La începutul acestei luni, SUA, Japonia și Filipine au organizat un summit trilateral la Casa Albă, reafirmând alianța de securitate dintre cele trei țări în fața „comportamentului periculos și agresiv din Marea Chinei de Sud”, la mai puțin de un an după un summit similar la Camp David cu Japonia și Coreea de Sud. În ultimii ani, SUA au format, de asemenea, pactul de securitate Aukus cu Australia și Marea Britanie.
În majoritatea acestor probleme bilaterale, spun oficialii americani, chinezii sunt foarte disciplinați în discuții, până la punctul în care oficialii întorc pagina pe notițele lor în același timp cu Wang. În cadrul întâlnirii rareori există un schimb diplomatic de informații, ci mai degrabă un recital de poziții. Explorarea beneficiilor reciproce este lăsată pe seama grupurilor de lucru. Este mai probabil ca Wang să iasă din scenariu în chestiuni multilaterale, cum ar fi Orientul Mijlociu, unde ambele țări au un interes comun în ceea ce privește libera circulație a transportului maritim.
Blinken și Wang au discutat de șase ori de la izbucnirea războiului din Gaza, la 7 octombrie, despre situația din regiune, unde atât SUA, cât și China au îndemnat la reținere pe partenerii lor respectivi, Israel și Iran, atunci când un război total amenința să se declanșeze în această lună.
Washingtonul ar dori ca Beijingul să facă același lucru cu Coreea de Nord. În ochii SUA, China a renunțat la eforturile de a încerca să influențeze Phenianul, într-un moment în care regimul de acolo și-a intensificat retorica amenințătoare la adresa Coreei de Sud și a altor vecini și a avertizat cu privire la accelerarea lansărilor de rachete de când a început să-și aprofundeze relația cu Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News