EXCLUSIV  Antrenorul de genii și violul de la Pitești, două teme ce rulează în buclă la TV. Un psiholog explică dedesubturile promovării intense a unor astfel de știri

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

De ce există "cerere" și "ofertă" pentru știri care privesc integritatea sexuală/abuzurile sexuale? Justifică interesul public (aflarea adevărului în cauză) rularea "în buclă" (repetitiv, la infinit) la TV a acestor știri?

A. CONTEXT

Zilele acestea, două noi cazuri de infracțiuni contra libertății și integrității sexuale săvârșite asupra minorilor au scandalizat țara.

I. "Antrenorul de genii"

Un bărbat în vârstă de 39 de ani a fost prins în flagrant, sâmbătă, în timp ce ar fi săvârşit o infracţiune de viol asupra unui minor de 13 ani, informează Poliţia Capitalei. 

"Poliţişti din cadrul Secţiei 26 Poliţie, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au prins în flagrant un bărbat în vârstă de 39 de ani, în timp ce ar fi întreţinut relaţii de natură sexuală cu un minor, în vârstă de 14 ani, la o locaţie din Sectorul 4. Din cercetările şi verificările efectuate în cauză a rezultat că bănuitul l-ar fi ademenit pe minorul de 14 ani, cu scopul de a întreţine raporturi intime, prin oferirea unor sume de bani ori promiterea altor beneficii", reiese dintr-un comunicat transmis de Poliţia Capitalei.

"Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Secţiei 26 Poliţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de viol, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4", a mai spus Poliția.

După ce a fost prins în flagrant, sâmbătă, în timp ce „întreţinea relaţii de natură sexuală” cu un minor de 14 ani, Lajos Krisstof a spus că actele sexuale cu victima
de 14 ani aveau loc inconștient, acesta fiind somnambul, potrivit TVR Info.

II. Directorul Casei de Cultură a Studenților din Pitești, reținut pentru viol

"În ziua de 22 iulie a.c., polițiștii Biroului Investigații Criminale Pitești au continuat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, privind săvârșirea infracțiunilor de loviri sau alte violențe și viol asupra unui minor și au reținut un bărbat de 42 de ani.

Cercetările au pornit, inițial, de la o sesizare a unei tinere privind faptul că ar fi fost agresată fizic de o femeie.

Ulterior, prin administrarea de probatoriu, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de viol asupra unui minor, constând în aceea că în perioada decembrie 2023 - mai 2024, un bărbat de 42 de ani, din Pitești, ar fi întreținut raporturi sexuale cu tânăra în cauză, abuzând de încrederea și autoritatea conferite de calitatea sa de director al unei instituții publice de educație non-formală, instituție unde minora frecventa mai multe cursuri. 

În ziua de 22 iulie a.c., bărbatul a fost condus la sediul Poliției Municipiului Pitești, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Secției 1 Poliție Pitești, în baza unui mandat de aducere emis în cauză”, a transmis IPJ Argeș. 

Ulterior, conform IPJ Argeș, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore și s-a prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești. Individul a fost plasat apoi sub control judiciar. 

2. Sursa: Fre... (tv3_88383400.jpg)

B. IMPACTUL PSIHOLOGIC. DE CE RULEAZĂ ACESTE ȘTIRI ÎN BUCLĂ LA TV

Ambele știri, deși faptele au ieșit la iveală acum 5, respectiv 2 zile, rulează "în buclă" la TV. Oamenii urmăresc cu interes aceste cazuri. Am întrebat un psiholog ce spune asta despre noi și ce impact psihologic au știrile în cauză asupra masei sociale, asupra părinților și, poate cel mai important, asupra victimei înseși.

"Sunt cel puțin 20 de motive clare pentru care aceste știri sunt menținute pe locul întâi în tot ceea ce înseamnă preferințe de difuzare la televizor", a subliniat psihologul Radu Leca pentru DC News.

"Automat, pe primele locuri, poziționăm:

  • audiența crescută, generarea de emoții puternice;
  • subiectul (individul) trebuie să simtă ca să se uite la televizor,
  • conștientizarea problemelor din punct de vedere al responsabilității sociale;
  • schimbările legislative care se preconizează, iar aici avem în vedere tot ceea ce înseamnă impactul legislativ la nivel de țară.

Apoi, putem vorbi despre:

  • politicile editoriale — evident că deciziile editoriale influențează tot ceea ce înseamnă știri care sunt prezentate;
  • relevanța subiectului și cine este autorul;
  • interesul morbid din partea telespectatorilor, presiunea socială;
  • încrederea în sursele care au determinat ca această informație să iasă în media și exemplificarea negativă a acestor tipuri de structuri care ne afectează adolescenții.

Ulterior, aceste două până la patru știri negative sunt menținute pe ideea de feedback public, respectiv care este reacția publicului larg când privește aceste știri, readucerea-aminte a noțiunii de formare de opinie în etică și moralitate și, evident, ne putem duce și către supravegherea socială a temei.

Din punct de vedere psihoemoțional, rularea acestor știri nu face altceva decât să influențeze manifestarea la nivel de mase sociale a tot ceea ce înseamnă anxietate și depresie. Majoritatea părinților singuri, proaspăt divorțați, vor simți și vor intra într-un episod anxios puternic după ce vor vizualiza știrile, iar copiii care au fost hărțuiți sexual vor rememora agresiunea sexuală în prezența vizualizării acestor știri", a mai spus psihologul Radu Leca.

3. Sursa: Fre... (tv_93264500.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel