Antroroboții vii, realizați din celule umane, ar putea să ne vindece rănile într-o fracțiune de secundă

foto: Gizem Gumuskaya, Tufts University
foto: Gizem Gumuskaya, Tufts University

Descoperire promițătoare pentru medicina modernă!

Cercetătorii au dezvoltat roboți vii la scară minusculă, folosind celule umane, capabili să se deplaseze într-un mediu de laborator. Potrivit unei cercetări publicate în revista Advanced și prezentate de CNN, acești roboți ar putea contribui în viitor la vindecarea rănilor și refacerea țesuturilor deteriorate.

Este vorba despre antroboți, așa cum au fost prezentați de echipa de cercetători de la Universitatea Tufts și de la Institutul Wyss al Universității Harvard. Cercetarea se bazează pe munca anterioară a acelorași oameni de știință, care au creat primii roboți vii, cunoscuți și sub numele de xenoboți, utilizând celule stem obținute din embrioni de broască africană cu gheare (Xenopus laevis).

Cum au fost creați

Pentru a genera aceste celule, cercetătorii au utilizat celule umane adulte prelevate din trahee, provenind de la donatori anonimi cu diferite vârste și sexe. Alegerea acestui tip de celule nu a fost întâmplătoare. În primul rând, ele sunt relativ ușor de accesat, datorită cercetărilor legate de Covid-19 și bolile pulmonare. În al doilea rând, și poate cel mai important, cercetătorii au luat în considerare o caracteristică specifică acestor celule pentru a deveni mobile, conform declarațiilor lui Gizem Gumuskaya, coautor al studiului și student doctorand la Tufts. Mai precis, celulele traheale sunt acoperite de proiecții asemănătoare părului, numite cili, care se mișcă într-un model de unduire înainte și înapoi. Această mișcare a cililor ajută în mod normal celulele traheale să împingă particule mici care pătrund în căile respiratorii ale plămânilor.

cercetătorii au vrut să știe dacă antroboții au fost capabili să se deplaseze peste neuronii umani crescuți într-o farfurie de laborator care a fost „zgâriată" pentru a imita leziunile. Aceștia au fost surprinși să constate că antropofagii au încurajat creșterea în regiunea deteriorată a neuronilor, deși cercetătorii nu înțeleg încă mecanismul de vindecare, se arată în studiu. Falk Tauber a declarat că antroboții s-au comportat surprinzător, în special atunci când au reușit să închidă micile zgârieturi din "neuronii umani" reprezentați, în experiment, de vase de laborator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel