Datele climatice din 2024, furnizate de Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S), au confirmat un an devastator pentru planetă, cu temperaturi globale care au depășit pentru prima dată pragul de 1,5°C peste nivelurile preindustriale. Recordul a intensificat fenomenele meteorologice extreme și a provocat suferință pentru milioane de oameni, notează The Guardian.
Anul 2024 a înregistrat o temperatură medie globală de 1,6°C peste nivelurile preindustriale, marcând o creștere cu 0,1°C față de 2023, care fusese deja un an record. „Aceste temperaturi globale ridicate, alături de niveluri record de vapori de apă atmosferică, au dus la valuri de căldură și precipitații extreme fără precedent”, a declarat dr. Samantha Burgess, director adjunct al C3S.
Conform datelor C3S, 44% din suprafața planetei a fost afectată de stres termic sever pe 10 iulie 2024, iar cea mai fierbinte zi din istorie a fost înregistrată pe 22 iulie.
Schimbările climatice cauzate de arderea combustibililor fosili au amplificat frecvența și intensitatea fenomenelor extreme, precum uraganele, secetele și inundațiile. Dr. Friederike Otto, de la Imperial College London, a avertizat că „Inundațiile din Valencia, uraganele din SUA, taifunurile din Filipine și seceta din Amazon sunt doar câteva dintre dezastrele înrăutățite de schimbările climatice. Există multe, multe altele”.
În ciuda promisiunilor asumate la Conferința ONU privind schimbările climatice din Dubai, emisiile de carbon au atins un nou record în 2024. Experții avertizează că, dacă emisiile nu scad cu 45% până în 2030, limita de 1,5°C stabilită prin Acordul de la Paris privind schimbările climatice devine aproape imposibil de respectat.
Deși 2024 a fost influențat de fenomenul natural El Niño, temperaturile au rămas ridicate și după ce acesta a dispărut. Factorii care au contribuit la încălzirea suplimentară includ poluarea maritimă și scăderea norilor de joasă altitudine, ce reflectau lumina solară. Totuși, știința încă caută explicații pentru accelerarea neașteptată a încălzirii globale.
„Lumea nu are nevoie de o soluție magică pentru a opri agravarea situației în 2025”, a subliniat dr. Otto. „Știm exact ce trebuie să facem: să renunțăm la combustibilii fosili, să stopăm defrișările și să facem societățile mai reziliente”, potrivit The Guardian.
Profesorul Joeri Rogelj de la Imperial College London a subliniat că „fiecare fracțiune de grad, fie 1,4°C, 1,5°C sau 1,6°C, aduce mai mult rău oamenilor și ecosistemelor”. În același timp, profesorul Andrew Dessler de la Texas A&M University a oferit o observație sumbră: „Fiecare an din restul vieții tale va fi unul dintre cei mai fierbinți înregistrați. Aceasta înseamnă că 2024 va fi printre cei mai reci ani ai acestui secol. Bucură-te cât mai poți”.
Următorul moment critic pentru acțiune globală este luna februarie 2025, când națiunile vor trebui să prezinte noi angajamente de reducere a emisiilor. În absența unor măsuri ambițioase, lumea riscă să se confrunte cu un viitor caracterizat de încălzire globală de până la 2,7°C până la sfârșitul secolului, potrivit sursei citate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci