EXCLUSIV  Anul agricol 2021-2022, 9 luni de secetă. Mirela Polifronie: Secetă pedologică extremă!

Fotografie de la Johannes Plenio, Pexels
Fotografie de la Johannes Plenio, Pexels

România a avut un an agricol extrem de secetos, lucru confirmat şi de Mirela Polifronie, director în cadrul ANM. 

"Putem evalua dacă a fost un an bun sau dacă seceta de care ne tot plângem a afectat producţia?", a întrebat Val Vâlcu în deschiderea interviului. 

"Anul agricol 2021-2022, care a început din prima zi a lui septembrie 2021 şi a ţinut până în august 2022, a avut, din 12 luni, 9 luni secetoase. Cantităţi de precipitaţii care s-au situat sub normele climatologice, chiar dacă, mai ales în lunile de vară, am avut în anumite zone cantităţi mai însemnate, dar au fost locale. De altfel, din 1901, se pare că în fiecare deceniu ar fi 1-4 ani secetoşi. Iar din 1991 4-6 ani secetoşi pe deceniu", a punctat Mirela Polifronie. 

"Deci dacă luăm media pe decenii, ar fi şase ani secetoşi în deceniile proaste. Dar în anul agricol 2021-2022 am avut nouă luni. Deci s-a depăşit media cu 30%", a intervenit Vâlcu. 

"Exact. Precipitaţiile uneori au lipsit cu desăvârşire. Din punct de vedere termic, am avut valori destul de ridicate. Astfel, în cele nouă luni, în aproape toate regiunile ţării, dar mai ales în estul şi sud-estul teritoriului, ne-am confruntat cu secetă pedologică extremă!", a mai punctat directorul ANM. 

"Contează şi în ce moment cad ploile. Spune înţelepciunea populară că dacă plouă în mai, vom avea mălai. Grâu s-a făcut în acest an, recolta a fost una bună!", a mai spus jurnalistul. 

"Probabil că a plouat atunci când trebuia şi probabil a fost ajutat şi de următoarele luni care au fost secetoase", a replicat Polifronie. 

România, centru agro-meteorologic important. Ce informaţii sunt deja disponibile

"Aveţi un centru agro-meteorologic foarte important, România va deveni un centru foarte important din punctul ăsta de vedere", a precizat Val Vâlcu. 

"Într-adevăr, colegii mei de la secţia de agro-meteorologie vor avea cât mai curând un centru agro-meteorologic extrem de important pentru partea de sud-est a teritoriului. În acest moment, pe site-ul ANM, colegii mei cercetează destul de intens şi în fiecare zi vizitatorii pot observa rezerva de umiditate din sol, prognoza agro-meteorologică şi caracterizarea agro-meteorologică a fiecărei luni", a concluzionat Mirela Polifronie. 

Youtube video image

Vremea în noiembrie. Mirela Polifronie (ANM), prognoza meteo: Începutul lunii nu ne aduce vești bune

”Sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie nu ne aduc vești bune din punct de vedere al precipitațiilor. Ploi cu totul izolate, pentru că vorbim de temperaturi ridicate, se vor semnala în zona de munte și foarte puțin pe arii foarte mici și foarte slabe în partea de est a teritoriului. Sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie nu ne aduc precipitații în aproape toată țara. Vor fi în continuare zile însorite, dimineața și noaptea vom avea ceață, iar din punct de vedere termic vom avea în continuare temperaturi destul de ridicate, cu 8-9 grade peste media normală.

Prima săptămână a lunii noiembrie se anunță cu un deficit de precipitații, cu temperaturi în continuare ridicate, cu toate că, pe măsură ce vom înainta în luna noiembrie, temperaturile mai scad, ajungând undeva la 13-14 grade Celsius în sudul țării și la 4-5 grade în nordul teritoriului.

A doua decadă a lunii noiembrie va fi cu deficit de precipitații care poate ușor se vor apropria de normal pe întreg teritoriul țării, cu cantități de precipitații cuprinse între 30-40l/mp, mai ales în partea de sud a teritoriului”, a declarat, pentru DC News, Mirela Polifronie, meteorolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel