Comisia juridică a Camerei a avut marţi o primă rundă de dezbateri generale pe OUG nr. 6/2016 privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, discuţia urmând să se reia miercuri, după şedinţa de plen.
Deputatul USR Stelian Ion a cerut ca proiectul să fie scos de pe ordinea de zi şi să fie trimis la Comisia specială pentru legile Justiţiei pentru că vizează Codul de procedură penală şi Legea 304/2004. Preşedintele Comisiei speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, a explicat că ordonanţa nu poate fi discutată în acest for pentru că proiectele elaborate aici se duc la Senat, iar aceasta a trecut deja prin Senat. 'Dacă abrogăm numai ordonanţa 6 şi nu punem nimic în loc cu efectele de la momentul martie 2016, când a fost elaborată această ordonanţă, nu facem nimic. Noi avem nişte texte pe care le punem în loc şi spunem foarte clar ce se întâmplă cu efectele. Dacă discutăm că aceste protocoale au fost pe lângă Codul de procedură penală (...) automat, toate aceste probe sunt probe nule. Dacă discutăm de nulitate dăm posibilitatea ca în cazul dosarelor în curs sau dosarelor care au fost deja soluţionate să existe posibilitatea revizuirii', a spus Iordache.
Două variante, probleme diferite
Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Mariana Moţ a menţionat că se poate discuta de două variante pe care comisia le are la îndemână. 'Este vorba de o variantă în care Comisia juridică va acorda un vot în sensul întocmirii unui raport de aprobare a ordonanţei şi atunci discuţia este una scurtă, în sensul că efectele pe care aceasta le-a produs până acum se vor menţine şi pentru viitor. Apoi există varianta a doua - aceea a unui vot pentru raport de respingere a ordonanţei. În această variantă de respingere se ridică mai multe probleme din punct de vedere legal cu privire la efectele pe care acest act normativ le-a produs atâta timp cât a fost în vigoare, dar şi pentru viitor. Problemele cele mai importante sunt cele cu privire la efectele produse până la momentul la care legea de respingere va intra în vigoare. Ordonanţa 6 a modificat mai multe acte normative. (...) Dumneavoastră va trebui să analizaţi fiecare act normativ care a fost modificat prin această ordonanţă şi să hotărâţi dacă menţineţi vreunul dintre aceste norme juridice sau le abrogaţi prin respingerea ordonanţei. Vor trebui analizate şi efectele produse de un astfel de act normativ', a spus aceasta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu