Răzvan Prisada, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, trage un semnal de alarmă în privința unei crize de medicamente.
Răzvan Prisada, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, atrage atenţia asupra discontinuităţilor de pe piaţă, care constau în lipsa, pentru o anumită perioadă, a anumitor medicamente, punând acest fapt atât pe producție, cât și pe o aprovizionare insuficientî. De altfel, mai spune acesta, criza medicamentelor ar putea fi afectată și de sezonul epidemiologic, având în vedere că intrăm în sezonul răcelilor și infecțiilor respiratorii.
”Există discontinuităţi. Discontinuităţile, de obicei, constau (...) în lipsa, pentru o anumită perioadă, câteva săptămâni, maxim câteva luni, a anumitor produse din piaţa medicamentelor din România, pe motive de obicei de producţie, dar există şi o aprovizionare insuficientă, raportat la nevoile pe care pacienţii le au în anumite perioade. Există cantităţi în piaţă, dar ele nu sunt întotdeauna suficiente pentru a acoperi solicitările dintr-o anumită perioadă”, a spus Răzvan Prisada, luni, cu prilejul lansării Asociaţiei Pacienţilor cu Boli Endocrine, conform Agerpres.
Șeful Agenției Naționale a Medicamentelor a punctat că situaţia poate fi gestionată pe baza cifrelor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, deoarece cel mai adesea este vorba despre medicamente care sunt decontate.
”Ne uităm la cifrele de decontări din anii trecuţi pentru a putea să avem o idee, de fapt, care este necesarul real, pentru a putea solicita deţinătorului de autorizaţie de punere pe piaţă aprovizionarea pieţei cu cantităţi suficiente. (...) În condiţiile în care aceste date nu sunt actualizate (...) ne este foarte dificil să anticipăm, de fapt, nevoia pentru o serie de medicamente (...) mai ales cele care se adresează unui număr definit, limitat de pacienţi”, a explicat Răzvan Prisada.
El a punctat că o eventuală criză a medicamentelor depinde de cum va evolua sezonul epidemiologic.
”În condiţiile în care vom avea un sezon - să zicem - obişnuit, lucrurile ar trebui, pe predicţiile pe care le avem acum, să fie sub control. Dacă însă există şi vor exista vârfuri de consum, şi lucrul acesta îl vom vedea odată cu evoluţia sezonului, este posibil, la nivel european, să existe perioade de sincope, în acelaşi sens pe care l-am descris mai devreme, în care cantităţile pe care le avem disponibile să nu fie suficiente într-o anumită perioadă de consum maxim, să nu fie suficiente pentru a acoperi nevoile.
Ce am încercat să facem pentru a nu ne mai afla în aceeaşi situaţie cu cea de anul trecut este să acoperim, prin producţie, la nivel naţional, anumite produse, mă refer de exemplu la câteva antibiotice care anul trecut au fost deficitare”, a mai spus Răzvan Prisada.
De asemenea, șeful ANM a ținut să amintească faptul că Ministerul Sănătății și Agenţia Naţională a Medicamentului au demarat, în urmă cu o lună, o serie de verificări în farmaciile şi depozitele identificate că au efectuat operaţiuni cu două dintre medicamentele de pe lista stupefiantelor, după cazul farmacistului din cadrul unui lanț farmaceutic care vindea medicamente expirate, pe care trebuia să le distrugă.
"Până la finalul săptămânii trecute, controalele acoperiseră undeva între 200 şi 250 de farmacii, la nivel naţional. Ele au fost luate în ordinea cantităţilor pe care le-au rulat şi cred că au fost identificate nereguli care au fost şi sancţionate undeva în maxim zece unităţi", a adăugat Răzvan Prisada.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News