Cea mai importantă descoperire medicală a deceniului, o terapie fără interferon pentru bolile de ficat, ar putea deveni accesibilă, din această lună, pacienților din România. Câte vieți vor fi salvate cu noile medicamente este greu de precizat. De asemenea, nu se poate afirma, ca în Germania, că vor dispărea cazurile de ciroză din România, lăsând chirurgilor care fac transplant de ficat doar bolile cu cauze genetice.
Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat, joi, la postul public de televiziune, că lansarea noilor terapii împotriva hepatitei C, fără interferon, este o chestiune de zile. ”În cursul acestei luni, cel mai târziu luna viitoare, pacienții din România vor avea acces la noile medicamente. Trebuie să introducem aceste terapii, avem mulți români cu hepatită C, este o problemă socială majoră. Sunt, însă, produse extrem de costisitoare”, a avertizat ministrul.
Nu prețul este problema, ci lipsa unui plan de luptă cu boala
Lansate de doi-trei ani în Europa, terapiile interferon-free au reușit, în 95% din cazuri, să vindece definitiv hepatita C. Fără efectele secundare ale date de interferon și cu o rată de succes dublă, noile medicamente ar fi o alegere rațională, eficientă pentru sistemul public și salvatoare pentru pacient.
Unde apar problemele? Profesorul Rafael Bengoa, directorul Deusto Business School, din Spania, fost ministru regional al Sănătății, a explicat că, fără un plan național pentru eliminarea hepatitei C nu te poți gândi la controlul bolii, ci doar la tratarea unui segment de populație.
Prof. Bengoa, lider al proiectului internațional ”Burning Platform”, ne-a declarant că preocuparea principal a administrației este costul noilor terapii. ”În realitate, nu este prețul este problema, ci lipsa planurilor de luptă cu boala. Trebuie ca statul să realizeze și să aplice aceste planuri cât mai repede, iar costurile nu vor mai conta în doi-trei ani, prin apariția altor generații de medicamente și concurența inevitabilă între producători. S-a dovedit că situația pacienților cu hepatită C este mai bună în țările care au un plan – chiar dacă acestea nu au resursele țărilor mai bogate – decât în statele care nu au un plan”, susține prof. Rafael Bengoa.
Planul de acțiune împotriva hepatitei a fost realizat, în Spania, în 3 luni
Un plan național de luptă cu hepatita C nu presupune doar terapia, ci și informarea și educarea publicului, pentru a realiza prevenția primară a bolii. ”Evident că îți par mari costurile, raportat la numărul pacienților, dacă acest număr nu scade! De aceea, trebuie educat publicul pentru a nu mai avea noi cazuri de infectare cu virusul hepatitei C, în vreme ce vindeci persoane aflate în faza a treia sau a patra a bolii. O altă etapă a planului înseamnă să faci testarea grupelor de risc, pentru un diagnostic precoce. Evident, este nevoie și de tratamentul potrivit, la momentul potrivit, pentru pacientul potrivit. Doar împreună, aceste măsuri pot elimina cu adevărat boala, la nivel de societate. Trebuie să abandonăm modelul clasic, în care sistemul de sănătate așteaptă pacientul cu hepatită C să ajungă la spital. Trebuie să mergem noi către public, prin programe de informare, depistare și tratare a hepatitei C“, a concluzionat prof. Rafael Bengoa.
Hepatita C se transmite la fel ca SIDA
Hepatita C se transmite asemănător HIV/SIDA, prin folosirea unor ace nesterile, prin transfuzii de sânge, înțepături, sex neprotejat, tatuaj și piercing, folosirea în comun a instrumentelor de manicură, a periuțelor de dinți sau a instrumentelor de bărbierit. Testul screening se face dintr-o picătură de sânge, este simplu și permite identificarea rapidă a bolii, care poate fi tratată înainte să ducă la fibroza ficatului, ciroză și cancer hepatic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News