Peste 20% din populaţia de peste 65 de ani a României are nevoie de îngrijire la domiciliu, însă doar 0,23% beneficiază de astfel de servicii, extrem de rare în rural şi oraşele mici, potrivit ONG-urilor care au organizat Conferinţa Naţională a Furnizorilor de Îngrijiri la Domiciliu.
Serviciile de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici nu sunt disponibile în număr suficient pentru cei care au nevoie de ele şi sunt extrem de rare în zonele rurale şi oraşele mici, spun ONG-urile, atrăgând atenţia că prin dezvoltarea acestor servicii s-ar putea crea 100.000 de locuri de muncă, notează Mediafax.
Însă, sectorul serviciilor de îngrijire la domiciliu a vârstnicilor este în continuare subdezvoltat şi subfinanţat, au arătat cei 58 de membri ai Reţelei SenioriNet, precum şi ONG-urile implicate în lucrul cu persoanele vârstnice, la Conferinţa Naţională a Furnizorilor de Îngrijiri la Domiciliu, marţi, în Capitală.
Pe lângă faptul că serviciile nu sunt uşor accesibile, informaţia despre ele lipseşte, personalul calificat este insuficient şi deci accesul concret la servicii este limitat, mai spune societatea civilă.
"Deşi legislaţia prevede gratuitate pentru un număr precis de zile de îngrijire, în realitate decontarea integrală a acestor zile este dependentă de bugetul limitat al caselor de asigurări. Costul real al serviciilor de îngrijire la domiciliu, mai ales al celor pe termen lung, este extrem de ridicat pentru veniturile unei familii. Acest cost pune o presiune foarte mare pe întreaga familie a persoanei vârstnice (dependenţe) şi conduce deseori la costuri secundare suplimentare: renunţarea la slujbă de către unul din membrii familiei, împrumuturi sau credite pentru acoperirea costurilor de îngrijire, alegerea internării într-o instituţie pentru persoane vârstnice etc.", arată ONG-urile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu