Crește indemnizația de însoțitor.
”Crește valoarea indemnizației de însoțitor pentru pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate” anunță Ministerul Muncii.
”Indemnizația de însoțitor primită de pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate va crește de la 1 septembrie 2024 cu suma de 224 de lei, de la 1.626 de lei, la 1.850 de lei. Această sumă este încasată cumulativ cu pensia de invaliditate.
În prezent, indemnizația de însoțitor este calculată la 80% din punctul de pensie. Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii aduce o îmbunătățire și prevede un calcul al indemnizației de 50% din valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată.
Drept urmare, indemnizația de însoțitor crește cu 224 de lei de la 1 septembrie 2024. Prin HG nr. 598/2024, Executivul a stabilit că începând cu 1 iulie 2024 salariul minim brut pe țară garantat în plată este de 3.700 de lei.
Facem precizarea că la nivelul lunii curente în evidențele Casei Naționale de Pensii Publice sunt circa 45.000 de pensionari încadrați în gradul I de invaliditate” a anunțat Ministerul Muncii.
Citește și:
Asociația Nevăzătorilor din România avertizează că noua Lege a Pensiilor, care intră în vigoare pe 1 septembrie 2023, afectează grav persoanele cu dizabilități vizuale, reducând pensiile acestora cu 60-80%.
Legea nu mai recunoaște specificul situației nevăzătorilor în formula de calcul a pensiilor, aplicând mecanic principiul contributivității. Asociația solicită ajustarea formulei de calcul pentru a preveni inechitățile și anunță posibile proteste și acțiuni juridice dacă situația nu va fi remediată.
"Asociaţia Nevăzătorilor din România ţine să aducă la cunoştinţa publicului larg faptul că noua lege a pensiilor, 360/2023, care va intra în vigoare la data de 1 septembrie a.c. aduce prejudicii majore persoanelor cu dizabilităţi vizuale. Concret, noile decizii de pensie pe care nevăzătorii le primesc au valori cu 60% - 80% mai mici decât pensiile aflate în plată, fapt revoltător şi inacceptabil!
Cum s-a ajuns aici
Conform atât vechiului act normativ în materie, Legea 263/2010, cât şi legii ce urmează să intre în vigoare, 360/2023, pentru a se putea pensiona, nevăzătorii trebuie să lucreze un număr de ani echivalent cu o treime din stagiul de cotizare.
Diferenţa vine din faptul că în trecut această treime era cuprinsă în formula de calcul drept stagiu complet, în vreme ce acum ea este în mod greşit socotită strict în baza contribuţiilor plătite.
Aşadar, cu toate că şi Legea 360/2023 recunoaşte ca excepţie situaţia persoanelor cu deficienţă vizuală gravă, ea nu ţine cont de această particularitate în formula de calcul. Aplicarea mecanică a principiului contributivităţii are pentru comunitatea persoanelor cu dizabilităţi vizuale consecinţe foarte grave, chiar dramatice.
Cine şi ce pierde
Deciziile de recalculare conform Legii 360/2023 diminuează pensiile nevăzătorilor 60% - 80%. Este adevărat că pensia în plată nu se modifică, însă în viitor ea nu se va putea indexa pentru o lungă perioadă de timp, astfel încât puterea de cumpărare a oamenilor va scădea treptat. Citește continuarea aici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News