Declarații de presă susținute de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. Măsuri luate pentru asigurarea asistenței necesare românilor blocați în aeroporturile din afara țării.
”Românii își pot anunța prezența și pot solicita sprijin la secțiile consulare de la ambasadele noastre din țările respective. Totodată țin să vă anunț că a fost activat un număr unic al callcenter-ului gestionat de MAI. Acest număr unic va fi publicat și pe pagina guvernului, este numărul de telefon la care cetățenii români aflați pe aeroporturile din afara țării noastre își pot semnala prezența și pot solicita asistența consulară și de asemenea să solicite sprijin pentru a ajunge acasă. Numărul de telefon care este pus la dispoziție este: 0040751084537.
După ce vor fi centralizate datele despre cetățenii români care se află în aeroporturi din afara țării, aeronavele Tarom vor fi pregătite să efectueze zborurile necesare pentru ca românii să ajungă acasă în siguranță. Evident toate celelalte măsuri de asistență consulară pe care MAE le gestionează sunt deja activate ca atare trebuie doar ca cetățenii români afectați de suspendarea acestor zboruri să își semnaleze prezența de pe teritoriul altor state. Guvernul va continua să implementeze măsurile necesare pentru a veni în sprijinul celor afectați și vom reveni cu noi date pe măsură ce acestea apar”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru.
Citește și:
Românii care aveau bilete la Blue Air şi ale căror zboruri s-au anulat începând de azi, 6 septembrie, până luni, 12 septembrie, pot primi până la 400 de euro despăgubiri.
Anunţul a fost făcut de Ramona Colea, CEO Flight Claim, companie care apără drepturile pasagerilor de avion.
"Autorităţile au blocat conturile Blue Air şi în consecinţă ei au decis, pe nepusă masă, să anuleze tot. Evident că pasagerii aceştia, pentru că sunt mai puţin de două săptămâni până pe 12 septembrie, dacă nu primesc o rerutare în timpul similar înscris pe bilet, sunt îndreptăţiţi să primească compensaţii de la compania aeriană. De ce? Pentru că asta nu e forţă majoră. Forţa majoră se traduce ca voinţa lui Dumnezeu, şi nu Dumnezeu a decis că Blue Air nu şi-a respectat nişte reguli, nu şi-a plătit datoriile, nu are lucrurile la punct astfel încât să nu i se fi blocat conturile.
Şi dacă se dovedeşte că Blue Air ar fi fost în mod ilegal pusă în situaţia asta, pasagerii tot trebuie să primească compensaţii, iar Blue Air va lua acţiuni împotriva celui care a comis această inegalitate. Dar pasagerul nu este responsabil de acţiunea terţilor asupra Blue Air. Ei trebuie să suporte doar consecinţele unei vremi extreme, unor revolte, ale unor războaie, ale unor erupţii vulcanice. Astea sunt situaţii care apar pentru orice companie aeriană, nu există că Ministerul Mediului a blocat conturile tuturor companiilor. Ministerul blochează conturile companiilor care nu respectă anumite reguli.
Evident, dacă nici până acum nu s-au rezolvat lucrurile decât în instanţă, nu va veni Blue Air să plătească acum de bunăvoie. Spre exemplu, acum patru zile Blue Air a avut patru cazuri de îmbarcare refuzată la Atena. Patru pasageri au fost lăsaţi pe jos, din cauza suprarezervării. Aveau conturile blocate atunci? Nu! Pasagerii nu au primit nimic. Au fost trimişi la hotel, a doua zi au zburat la Mykonos şi de acolo au venit spre România. Pasagerii pot obţine compensaţii, dar să se aştepte că lucrurile astea nu pot fi obţinute decât în instanţă, Blue Air nu o să vină să le dea nici banii pe biletul plătit, cum nu a făcut nici până acum", a declarat Ramona Colea pentru DC NEWS. CITEŞTE AICI MAI MULTE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci