Anunț neașteptat la Davos. Pentru ce este dispusă o femeie să renunțe la moștenirea de 25 de milioane de euro

foto: Freepik
foto: Freepik

O milionară cere să fie taxată suplimentar şi vrea redistribuirea averii pe care a moştenit-o.

O tânără moştenitoare austriacă a anunţat la Davos că renunţă la 25 de milioane de euro pentru a denunţa "eşecul" statelor de a pune capăt creşterii inegalităţilor, informează Agerpres.

"Am moştenit o avere fără să fi făcut nimic pentru a merita acest lucru, iar statul nici nu îmi cere măcar să plătesc impozit pe succesiune", a scris într-un comunicat Marlene Engelhorn, în vârstă de 31 de ani, descendentă a fondatorului gigantului german al industriei chimice BASF, Friedrich Engelhorn.

Tânăra activistă, prezentă la întâlnirea elitelor economice și politice din această săptămână la stațiunea elvețiană Davos, a pledat de mult timp pentru o impozitare suplimentară. Inspirată de sutele de "milionari patrioți" americani, ea a înființat în lumea germanofonă inițiativa "Taxează-mă acum" și a început să acționeze după decesul bunicii sale în septembrie 2022.

Soluţia originală pe care a găsit-o este de a trimite 10.000 de scrisori unor cetăţeni austrieci, aleşi la întâmplare, din care urmează să fie reţinute 50 de nume ce vor avea misiunea de a propune idei de pe urma cărora să "profite societatea în ansamblu" privind redistribuirea a 90% din moştenirea militantei. În acest scop vor fi organizate sesiuni de lucru în cursul primăverii la Salzburg, participanţii având toate cheltuielile asigurate.

Marlene Engelhorn se declară şocată de faptul că "cei care se zbat să se descurce cu banii, deşi au un job full-time, plătesc impozite", în timp ce taxele pe succesiune au fost abolite în 2008 în ţara alpină.

"În faţa eşecului guvernului, trebuie să reparăm" nedreptăţile, conchide ea.

Taxe suplimentare pentru milionari și miliardari

Organizaţia nonguvernamentală Oxfam a condamnat la rândul ei luni, înainte de debutul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos, "inegalităţile obscene" din lume, făcând apel la taxarea suplimentară a multimilionarilor şi miliardarilor, ale căror averi au continuat să crească.

În zona euro, aceste disparităţi sunt bătătoare la ochi în Austria, potrivit economistului vienez Emanuel List, care a salutat iniţiativa compatrioatei sale şi a remarcat pentru AFP că în ţara sa "5% dintre cele mai înstărite familii deţin 54% din bogăţie, iar cele 50% din cele mai puţin prospere deţin abia 4%".

Într-un interviu acordat cotidianului berlinez Tagesspiegel, Marlene Engelhorn, care are studii de literatură germană, a admis că în scurt timp va "trece din categoria celor 1% cei mai bogaţi din societate la cei 99% mai puţin bogaţi" şi va trebui să aibă în vedere pentru prima oară statutul de salariat. "Unii ar vedea în asta o decădere, eu văd o ascensiune în societatea democratică. Ies din acest ghetou dinastic al bogaţilor", a mai spus ea, jurând că nu-şi va regreta decizia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel