A fost haos la Registrul Comerțului, după ce reprezentanții companiilor mici și mijlocii au aflat, la depunerea bilanțului, că au de depus, în termen de 15 zile, declarația de beneficiar real.
Declarația de beneficiar real care trebuia depusă în termen de 15 zile de la depunerea bilanțului, la Registrul Comerțului, a provocat haos. În fața situației create, Guvernul a anunțat că amână termenul până în octombrie. Speranțele sunt, însă, ca Executivul să renunțe la această declarație. Scopul ar fi preventiv, însă soluția găsită împotriva spălării banilor s-a dovedit a nu fi cea mai fericită.
După depunerea bilanțului, companiile, de ordinul sutelor de mii, au aflat că trebuie depusă și declarația de beneficiar real, respectiv că sunt propriii beneficiari. Au intrat în panică, 15 zile lucrătoare terminându-se în luna mai, și s-au înghesuit la Registrul Comerțului, formând cozi, haos și, în final, nervi și indignare, subliniază Val Vâlcu. La nivelul Executivului, pare că nu s-a anticipat o astfel de situație, gândindu-se doar la o măsură suplimentară împotriva spălării banilor. Însă, cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, rezultatul a fost unul ce a răsunat chiar și-n Executiv: ”și-au dat seama ce au făcut și au dat o derogare ieri, că se va aplica nu în 15 zile lucrătoare, ci până-n octombrie”, după cum a subliniat jurnalistul care spune că ”supărarea întreprinzătorilor e atât de mare, măsura fiind văzută ca o aberație, încât speră că reprezentanții Puterii, până-n octombrie, vor îngropa Ordonanța în Parlament, astfel încât să nu mai fie obligați să depună declarația de beneficiar real decât în situația în care nu sunt beneficiarii direcți, în sensul în care o fi unul care girează cu dividendele un împrumut.” Pe de altă parte, cel care are în spate o grupare mafiotă, de exemplu, nu va depune niciodată o declarație în care să spună că de fapt banii merg la mafiotul X. ”Nu poți, pentru trei cazuri depistate la 10 ani, să hăitui 300.000 de proprietari de firme, să-i ții pe holuri” a spus Val Vâlcu, care subliniază că e revoltă în lumea întreprinderilor mari și mijlocii cu privire la această declarație de beneficiari reali.
”Suntem suspecți toți de evaziune fiscală”
”Desigur că prezumția aceasta poate să fie răsturnată. Desigur că dacă vezi un fond de investiții sau un offshore în Cipru, sau Malta, ori Luxemburg, bineînțeles că se ridică probleme și trebuie să faci declarația de beneficiar real. De aici și până la a suspecta pe toată lumea, că practic asta se face, ne suspectează pe toți că suntem beneficiarii reali ai unor operațiuni de spălare de bani, corupție, terorism, este mult prea mult. Suntem suspecți toți de evaziune fiscală.” a spus avocatul Gheorghe Piperea pentru DCNews. Vezi mai mult aici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News