România reprezintă o prioritate pentru includerea în programul Visa Waiver.
Publicitate
Secretarul de stat pentru Afaceri Strategice, Iulian Fota, a avut consultări, luni, cu Kelli Ann Burriesci, subsecretar adjunct pentru securitate naţională SUA, aflată într-un turneu regional în Europa, scrie Agerpres. Ulterior consultărilor, oficialul american a fost primit de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Discuţiile s-au axat pe includerea României în Programul Visa Waiver şi posibilităţile de consolidare a cooperării bilaterale în vederea realizării de progrese tangibile în atingerea acestui obiectiv comun româno-american.
"Consultările la sediul MAE se înscriu în derularea dialogului constant şi aplicat la nivel politic şi tehnic dintre România şi SUA pe tema includerii ţării noastre în Programul Visa Waiver", arată MAE.
Ministrul Aurescu a reiterat faptul că includerea României în Programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv politic de prim rang pentru autorităţile de la Bucureşti şi o temă de interes deosebit pentru opinia publică română, cu relevanţă crescută pentru agenda bilaterală şi pentru cea europeană.
El a subliniat importanţa derulării cu succes a campaniei publice comune de conştientizare care urmează a fi iniţiată şi a exprimat întreaga disponibilitate a României de a coopera cu SUA în vederea stimulării scăderii ratei de refuz a vizelor.
De asemenea, şeful diplomaţiei române a salutat reconfirmarea angajamentului părţii americane de a lucra îndeaproape cu partea română în vederea includerii României în Programul Visa Waiver, "care este un obiectiv prioritar asumat de ambele state", se arată într-un comunicat al MAE.
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj prin care salută aniversarea astăzi, 11 iulie 2022, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii.
Vă prezentăm în continuare textul mesajului:
"Parteneriatul Strategic cu SUA a avut un rol determinant în transformarea democratică a țării noastre și a condus la extinderea cooperării bilaterale și în plan internațional, la consolidarea relației transatlantice și la întărirea legăturilor dintre popoarele noastre.
La un sfert de secol de la lansare, România și SUA sunt angajate în extinderea și aprofundarea tuturor dimensiunilor Parteneriatului Strategic, de la cooperarea excelentă dintre țările noastre în domeniul securității și apărării, până la cea în domeniul economic, al securității energetice, educației, cercetării și relațiilor interumane.
Soliditatea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii a fost demonstrată constant în decursul ultimelor ani, și cel mai recent prin anunțul făcut de Președintele Joseph R. Biden în contextul Summitului NATO de la Madrid, referitor la suplimentarea prezenței trupelor americane în România. Această soliditate este, de asemenea, completată de o cooperare tot mai dinamică în multiple domenii, un exemplu fiind sectorul energetic, inclusiv cel nuclear civil, prin proiectul fanion care vizează dezvoltarea în România a unei centrale bazate pe tehnologia Reactoarelor Modulare Mici (SMR).
În ultimii 25 de ani, România a demonstrat voința și capacitatea de a contribui semnificativ la obiectivele comune de pe agenda bilaterală româno-americană, devenind cel mai constant și de încredere aliat al Statelor Unite în regiune. Războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, situația de securitate din regiunea noastră și consecințele grave ale acestui război la nivel global și în sectoare cheie ne determină să acționăm împreună, mai uniți ca niciodată, pentru a găsi soluții, în plan bilateral sau euroatlantic, pentru a consolida și proteja valorile, securitatea și reziliența societăților noastre.” Citește continuarea AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu