Apa de mare din zona Corbu şi Vadu se încadrează în parametrii normali pentru Escherichia coli

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Constanța a confirmat astăzi că apa de mare din zonele Corbu și Vadu se încadrează în parametrii normali pentru Escherichia coli și enterococi, permițând astfel reluarea activităților de îmbăiere.

Potrivit unui comunicat emis de DSP Constanța, noile analize efectuate la data de 1 august pentru probele de apă prelevate din plajele neamenajate Vadu și Corbu arată că valorile pentru Escherichia coli și enterococi sunt acum corespunzătoare standardelor de siguranță. Săptămâna trecută, DSP Constanța raportase valori ridicate ale bacteriei Escherichia coli în aceste zone, ceea ce a dus la recomandarea de a evita îmbăierea.

Recomandările Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării

Reprezentanții Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) au reiterat regulile de acces și activitățile permise în zonele costiere ale rezervației, care includ plajele de la Corbu și Vadu. Printre activitățile autorizate se numără:
- Montarea umbrelelor demontabile-portabile, pe perioada șederii
- Băi de soare și îmbăiere
- Plimbări pe plajă

ARBDD subliniază, de asemenea, interdicțiile în vigoare pentru protejarea habitatelor naturale și a speciilor de interes conservativ:
- Accesul și circulația vehiculelor motorizate
- Camparea în afara zonelor amenajate
- Degradarea marcajelor și a panourilor indicatoare
- Recoltarea sau incendierea vegetației
- Deteriorarea habitatelor naturale și a speciilor de floră și faună
- Abandonarea deșeurilor și a animalelor domestice

Importanța Respectării Regulilor

"Zonele costiere naturale Vadu, Corbu și Midia fac parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării și sunt incluse în Situl Natura 2000, având habitate și specii de interes conservativ la nivel european și mondial. Vizitatorii trebuie să adopte un comportament responsabil și să respecte regulile de vizitare expuse pe panourile din zonă", au transmis reprezentanții ARBDD. Respectarea acestor reguli este esențială pentru protejarea biodiversității și a habitatelor naturale.

Reamintim că, în urmă cu 3 zile, Direcția de Sănătate Publică anunța că probele de apă de mare prelevate din zona plajelor neamenajate din localitățile Vadu și Corbu conțin cantități mari de E.coli.

"În zona plajelor neamenajate din localităţile Vadu şi Corbu din judeţul Constanţa, probele de apă de mare sunt neconforme, conţinând o cantitate peste limitele admise de bacterii coliforme (Escherichia Coli). Având în vedere această situaţie, recomandăm evitarea îmbăierii în zonele de plajă din dreptul celor două localităţi, până la normalizarea situaţiei", a anunţat atunci DSP Constanţa.

Pe lângă pericolele îmbolnăvirii cu E. coli, litoralul a prezentat în ultima vreme și alte pericole. Săptămâna trecută a debutat tragic.

Mai multe persoane au murit înecate în valurile agitate ale Mării Negre. Curenții puternici de apă, cunoscuți sub denumirea de curenți rip, sunt considerați vinovați. Acești curenți de suprafață, extrem de puternici și înguști, se pot forma chiar și atunci când apa este adâncă până la brâu, ceea ce face ca riscul să fie mare chiar și pentru cei care nu ajung departe de mal, conform experților de la National Oceanic and Atmospheric Administration din SUA.

Experții au evaluat 34 de sectoare de plajă, de la Năvodari la Vama Veche, folosind imagini satelitare de înaltă rezoluție. Din cei 40,3 kilometri de coastă analizați, s-a descoperit că 74% sunt afectați de curenții rip, cu variații în ceea ce privește frecvența și intensitatea acestora.

Curenții rip, denumiți și curenți de retur, sunt fluxuri puternice și înguste de apă care se deplasează de la țărm către largul mării. Aceștia se formează în general în zonele unde valurile se sparg perpendicular pe coastă și sunt cauzate de acumularea apei din valuri care revine rapid către mare sau ocean. Curenții rip se mișcă perpendicular față de țărm și pot atinge viteze de până la 8 km/h, fiind suficient de puternici pentru a trage în larg un înotător neexperimentat. De obicei, acești curenți au o lățime cuprinsă între 3 și 20 de metri, dar pot avea și dimensiuni mai mari. Pot varia ca durată, de la câteva minute până la câteva ore, și apar, în general, brusc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel