Calitatea apei din Sena „marginal acceptabilă” la ultima cursă olimpică, potrivit noile probe

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Nivelurile de poluare ale apelor tulburi ale râului Sena din Paris au fost analizate atent în timpul Olimpiadelor, având loc mai multe competiții de înot în acest râu.

Calitatea apei din Sena a fost satisfăcătoare în timpul cursei de ștafetă de triatlon de luni, conform ultimelor rezultate ale testelor. În timpul cursei, nivelurile de bacterii E.coli în râu au fost măsurate la 418 unități formatoare de colonii (cfu) de E.coli pe 100 de mililitri de apă, bine în limita standardului de siguranță pentru evenimentele de înot, stabilit la 1000 E.coli/100mL, conform rezultatelor publicate luni seară de Fluidion, o companie care monitorizează nivelurile de poluare din Sena.

Cu toate acestea, numărul total de bacterii E.coli — o nouă metrică ce măsoară numărul real de bacterii în apă, în timp ce celălalt test numără doar grupuri de bacterii — a fost de 1001 E.coli/100mL, puțin peste limită, rezultând într-o „calitate a apei marginal acceptabilă”, a declarat compania.

„Este un moment notabil”, a adăugat compania, referindu-se la progresele realizate în curățarea râului. „Deși numărul precis de 1001 E.coli/100 mL servește ca un memento că această discuție este departe de a se fi încheiat!”

Din cauza lipsei de studii aprofundate pe acest subiect, este dificil de evaluat implicațiile sanitare ale unui număr total mai mare de E.coli, o bacterie periculoasă care poate provoca boli precum infecții intestinale și conjunctivită.

Organizatorii Jocurilor Olimpice au declarat într-o conferință de presă marți că, în dimineața cursei, calitatea apei era între „foarte bună” și „bună”, cu niveluri de E.coli sub limită în toate cele patru puncte de măsurare din râu.

Înainte de cursa de ștafetă, organizatorii Olimpiadei au spus că nivelurile de poluare din râu au depășit limita într-unul dintre cele patru puncte de măsurare, dar au fost considerate acceptabile de către sportivi.

Autoritățile franceze au promis să curețe Sena în timp pentru Olimpiadele de la Paris, investind 1,4 miliarde de euro pentru a face acest lucru, cu scopul final de a permite înotul public în râu — interzis de un secol din cauza nivelurilor ridicate de poluare — începând de anul viitor. Cursa de ștafetă de triatlon este a treia probă olimpică care a avut loc în Sena.

După primele două curse, doi triatloniști din Belgia și Elveția s-au îmbolnăvit. Șeful federației elvețiene de triatlon a declarat ulterior pentru Franceinfo că simptomele sportivului elvețian nu erau consistente cu „poluarea bacteriană”, în timp ce Comitetul Olimpic Belgian nu a oferit detalii despre condiția sportivului belgian.

Bacteria E.coli, prezentă și în Marea Neagră

Autoritățile de mediu au emis o alertă de poluare pentru litoralul românesc al Mării Negre, după ce niveluri ridicate de bacterii E.coli au fost detectate în apă. Testele recente au relevat o concentrație de 850 unități formatoare de colonii (cfu) de E.coli pe 100 de mililitri de apă, depășind limita de siguranță de 500 cfu/100mL stabilită de standardele europene pentru ape de îmbăiere.

Potrivit specialiștilor, cauza principală a creșterii nivelului de E.coli ar fi deversările necontrolate de ape uzate și scurgerile de la instalațiile de canalizare, intensificate de ploile torențiale recente. Alte surse pot include deșeurile organice provenite din activitățile turistice și industriale din zona litoralului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel