Spectacol la malul Mării Negre, după lăsarea serii: De ce apa a devenit fosforescentă

Foto: Captură video Pro TV
Foto: Captură video Pro TV

Apa Mării Negre a devenit fosforescentă.

Un nou fenomen spectaculos s-a produs în Marea Neagră. O specie de alge brune a colorat apa într-un albastru fosforescent, iar de aproape o săptămână Marea Neagră devine un spectacol după lăsarea întunericului. Asta pentru că orice mișcare apa capătă culori de neon.

Fenomenul poate fi văzut cel mai bine pe faleza din Portul Tomis, pentru că acolo sunt cele mai mari concentrații de alge. Tocmai din acest motiv este cel mai căutat loc seară de seară. Turiștii aflați acum pe litoral, dar și localnicii. vin cu tot felul de ustensile cu care pot agita apa pentru a vedea spectacolul fosforescent, obișnuit mai degrabă în apele calde tropicale.

Marea a căpătat o culoare ireală în momentul în care un scafandru profesionist s-a aruncat printre alge. Pascal Roibu a spus cum se vede acest spectacol de sub apă.

„A fost ceva superb, inedit, la cea mai mică agitație alga se manifestă și începe să lumineze”, a spus Pascal Roibu, scafandru profesionist, pentru Pro TV.

„Este spectaculoasă, e foarte frumoasă, apa se vede neon”, a spus un copil aflat în zonă.

Explicațiile cercetătorilor

Specialiștii spun că fenomenul este extrem de rar pe litoralul nostru. Responsabile de acest spectacol sunt niște alge bioluminiscente, rar întâlnite la noi.

 „Are loc o reacție chimică între substanța chimică luciferin și enzima luciferează și prin această mișcare mecanică se obține acel efect de lumină”, a explicat Oană Vlas, cercetătoare INCDM.

Spectacolul fosforescent de pe litoralul Mării Negre ar mai putea dura câteva zile mai ales că marea este neobișnuit de caldă.

Algele au potențial toxic

Pe de altă parte, reamintim că experții au avertizat că aceste alge au un potențial toxic și este recomandat să nu le atingem. Zilele trecute apa era ruginie. Era atât de tulbure încât nu se mai zărea fundul mării. Specialiștii au prelevat probe pentru a afla ce se întâmplă, iar rezultatele au arătat prezența unei alge cu potențial toxic, care nu înflorește frecvent.

„Este o algă care înoată în masa apei. Practic noi cu ochiul liber nu vedem această algă”, a spus Adrian Bîlbă, biolog, pentru Pro TV.

Întrebat dacă apa este neobișnuit de caldă pentru această perioadă, Adrian Bîlbă a explicat: „Este mai caldă cu 5-6 grade față de ce ne-am obișnuit”.

Potrivit experților, tocmai temperatura mare a apei ar fi dus la apariția algei, care se află în compoziția fitoplanctonului, dar rareori se dezvoltă abundent. Probe au prelevat și specialiștii Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”.

„Este bine să ne ferim, să nu punem mâna în apă. Midiile, scoicile, peștii mai mici se hrănesc cu aceste alge. Speciile fac parte din fitoplancton și ca orice alte organisme pot fi și ele filtrate”, a spus atunci Oana Vlas, cercetător științific INCDM. Vezi mai mult AICI.

Marea s-a colorat în roșu și anul trecut. Atunci fenomenul a durat atunci câteva zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel