Află în articol ce este arsenicul.
În mai multe comune din județul Prahova a fost descoperită apă contaminată cu arsenic.
VEZI ȘI: Apă otrăvită cu arsenic în mai multe localități din Prahova
Arsenicul este un element chimic din tabelul periodic, având simbolul As și numărul atomic 33. Este un metaloid (un element cu caracteristici atât metalice, cât și nemetalice) și face parte din grupa a 15-a a tabelului periodic.
Arsenicul se găsește în mod natural în scoarța terestră și este prezent în numeroase minerale. De-a lungul timpului, arsenicul a fost utilizat în diverse aplicații, cum ar fi pesticidul, medicamentele și produsele cosmetice, în special în trecut. Cu toate acestea, arsenicul este, în esență, un compus toxic pentru oameni și animale, iar utilizarea sa în astfel de produse este acum limitată sau reglementată în multe țări.
Expunerea la arsenic poate fi periculoasă pentru sănătatea umană. Este considerat un carcinogen și poate provoca diverse afecțiuni, cum ar fi cancerul de piele, cancerul pulmonar, probleme neurologice, afecțiuni cardiovasculare și probleme de reproducere. Prin urmare, este important să se evite expunerea la arsenic sau la produse care conțin arsenic.
Este demn de menționat că arsenicul poate fi și otrăvitor, iar consumul sau expunerea la cantități mari de arsenic poate fi fatal. Prin urmare, în cazul în care există suspiciuni de expunere sau intoxicație cu arsenic, se recomandă căutarea asistenței medicale de urgență.
Intoxicația cu arsenic poate provoca o varietate de simptome, care pot varia în funcție de nivelul de expunere, durata și tipul de compus de arsenic implicat. Iată câteva dintre simptomele comune ale intoxicării cu arsenic:
1. Simptome gastrointestinale: Acestea pot include greață, vărsături, dureri abdominale severe, diaree și crampe abdominale.
2. Probleme respiratorii: Expunerea la arsenic poate provoca dificultăți respiratorii, tuse, senzație de constricție a pieptului și chiar edem pulmonar (acumularea de lichid în plămâni).
3. Probleme cutanate: Arsura și inflamația pielii sunt simptome comune ale expunerii la arsenic. Pot apărea erupții cutanate, mâncărime intensă, roșeață, umflături și vezicule.
4. Simptome neurologice: Intoxicația cu arsenic poate afecta sistemul nervos central, determinând apariția durerilor de cap severe, amețeli, confuzie, tulburări de memorie, tremurături, convulsii și chiar comă în cazuri grave.
5. Probleme cardiovasculare: Arsenicul poate afecta inima și sistemul circulator, conducând la palpitații, scăderea tensiunii arteriale, insuficiență cardiacă și chiar aritmii.
6. Simptome generale: Alte simptome posibile ale intoxicării cu arsenic includ oboseală extremă, slăbiciune, pierderea poftei de mâncare, scădere în greutate și febră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu