Aproape 90.000 de hectare sunt afectate de secetă, culturile sunt arse de soare, râurile şi lacurile secate. Tot din cauza temperaturilor foarte mari şi a lipsei precipitaţiilor tot mai mulţi oameni primesc apa la robinet cu porţia, doar în anumite intervale orare
Aşa se întâmplă şi în mai multe localităţi din judeţul Galaţi, unde, în plus, nivelul scăzut al Dunării afectează traficul fluvial. Are detalii corespondentul RRA Maria Măndiţă.
Seceta a dus la scăderea accentuată a nivelului apelor Dunării, motiv pentru care circulaţia bacurilor a fost afectată, acestea traversând de pe malul gălăţean pe cel tulcean cu greutate, din cauză că navele ocolesc zonele cu adâncimi mai mici.
Cea mai mare problemă creată de secetă este însă legată de alimentarea cu apă potabilă a populaţiei.
Conform operatorului regional Apă-Canal Galaţi în nouă comune şi oraşul Bereşti apa potabilă este furnizată cu program populaţiei. Este vorba despre comunele şi satele adiacente din Movileni, Cosmeşti, Bereşti-Meria,Cavadineşti, Rădeşti, Nicoreşti Griviţa şi Suceveni.
În unele localităţi apa este furnizată între 5 şi 8 ore pe zi, însă sunt şi cazuri în care sate ale aceleiaşi comune sunt alimentate alternativ, o zi da, una nu, aşa cum este cazul satelor componente comunelor Cavadineşti şi Rădeşti.
În acest context, operatorul regional Apă-Canal face apel către populaţie să folosească responsabil apa potabilă, să diminueze consumul acesteia şi să renunţe la udarea grădinilor sau la alte activităţi gospodăreşti în care este folosită apa potabilă. Din păcate, şi sursele de apă alternative reţelei centralizate sunt afectate de secetă.
Astfel, Galaţiul se află pe lista judeţelor cu fântâni secate parţial, alături de Botoşani, Iaşi, Vaslui, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara şi Sălaj.
Decolmatarea acestor fântâni ar trebui făcută de autorităţile locale sau de către pompieri, dar potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi nu au existat până în acest moment solicitări în acest sens, scrie Rador.
Compania de Apă Olt face apel la consum responsabil din partea populaţiei, după ce unul din bazinele de alimentare, din Comuna Valea Mare - în apropiere de Slatina, s-a golit complet, iar operatorul a trebuit să întrerupă furnizarea apei, pentru reumplerea bazinului. Patru localităţi sunt afectate.
Oamenilor li se cere să nu mai folosească apa din sistemul centralizat pentru udatul grădinilor, aspect care este prevăzut şi în contractul senat de clienţi. Judeţul Olt este sub cod portocaliu de caniculă până mâine seară.
Compania de Apă 'Oltenia' (CAO) a restricţionat, începând de vineri, furnizarea apei potabile către populaţie în mai multe localităţi din judeţul Dolj.
Potrivit reprezentanţilor companiei, restricţiile se impun din cauza secetei şi a faptului că a crescut mult consumul de apă al utilizatorilor din localităţile Breasta, Cârcea, Şimnicu de Sus (satele Albeşti, Floreşti, Dudoviceşti, Jieni, Româneşti, Izvor).
'Apa potabilă devine din ce în ce mai preţioasă în multe localităţi şi sunt luate măsuri de restricţionare a consumului, pentru protejarea acestei resurse, nu numai în România, ci în toată lumea. Nici judeţul Dolj nu face excepţie, mai ales că seceta s-a instalat de o bună perioadă, fiind grav afectată pânza freatică.'
'Este motivul pentru care Compania de Apă 'Oltenia' face apel la toţi utilizatorii, atât din Craiova, cât şi din celelalte localităţi ale judeţului, să folosească apa numai pentru consum casnic, nu pentru udarea culturilor agricole, a gazonului, umplerea bazinelor şi a diverselor recipiente folosite în alte scopuri decât cele prevăzute în contract, deoarece orice consum peste medie va fi resimţit de toţi utilizatorii branşaţi la reţeaua respectivă. Folosirea raţională a resurselor de apă este o responsabilitate comună!', informează Compania de Apă 'Oltenia'.
Pe lângă temperaturile ridicate din ultima perioadă, utilizarea excesivă a apei din reţelele de distribuţie a dus la scăderea debitului şi a afectat funcţionarea serviciilor în condiţii optime.
'Din motive tehnice, Compania de Apă 'Oltenia' nu poate asigura un debit mai mare decât cel proiectat la data executării reţelelor de apă. În aceste condiţii, facem apel la consumatori să utilizeze cu măsură apa din reţeaua publică. Pentru udarea grădinilor sau a spaţiilor verzi există posibilitatea forajelor proprii.
În numeroase localităţi din judeţul Dolj, Compania de Apă 'Oltenia' a preluat reţele de alimentare cu apă insuficient dimensionate pentru necesarul local şi a făcut investiţii pentru a suplini aceste lipsuri. Se caută soluţii, derulăm în acest moment lucrări în multe zone din judeţ în cadrul Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dolj, dar avem nevoie de cooperarea utilizatorilor serviciilor Companiei de Apă 'Oltenia, mai informează reprezentanţii CAO.
În acest moment, este instituit program de furnizare a apei potabile în mai multe localităţi din judeţ: Călăraşi, Dăbuleni, Cârcea, Şimnicu de Sus şi Breasta. Vezi articolul inițial aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News