Apa, tot mai puțină în România. Ministrul Mircea Fechet atrage atenția: O să ajungem ca Israelul

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi PădurilorMircea Fechet,  a vorbit despre situația apelor din România care seacă și risipa care se face.

"La Institutul Naţional de Hidrologie şi de Gospodărire a Apelor, avem un document strategic care ne spune când seacă anumite cursuri de apă, pe ce secţiuni, în ce perioade, pentru că astfel de fenomene naturale nu se întâmplă de azi de ieri, ci dintotdeauna. Este adevărat, însă, că efectul schimbărilor climatice este resimţit în România şi în întreaga Europă şi nu numai din ce în ce mai profund. Fie că discutăm despre secetă, fie că discutăm despre caniculă, fie că discutăm despre fenomene meteo extreme, fie că discutăm, mai nou, despre lipsa apei.

Vezi și: Rabla pentru tractoare. Câți bani primesc fermierii și ce condiții trebuie îndeplinite. Situația în care statul îi poate lua înapoi 

Există, astăzi, un număr însemnat de localităţi - unele dintre ele alimentate din surse proprii, fântâni, altele cu sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă - care au probleme cu restricţiile impuse de operatori. Bineînţeles că acest lucru ne îngrijorează, pe de-o parte, însă, din discuțiile pe care le-am avut cu colegii de la Apele Române, situaţia este mai gravă decât în 2023, dar este mai puţin gravă decât a fost în 2022.

"O să ajungem ca Israelul"

Cu alte cuvinte, în urmă cu doi ani, în aceeaşi perioadă, aveam un număr mai mare de localități care aveau restricţii la reţelele cu apă sau la alimentarea cu apă potabilă decât avem astăzi. Bineînţeles că asta ne obligă, pe de-o parte, - şi vorbesc în numele autorităţilor publice locale -  să identificăm surse suplimentare de alimentare cu apă.

Asta înseamnă ca, atunci când alimentarea cu apă potabilă se face din fântâni, să identificăm şi alte surse de apă la o adâncime mai mare. Asta ne obligă să economisim apă, pentru că România are o reală problemă cu risipa apei potabile şi bineînţeles că ne obligă, acolo unde se poate, să refolosim cel puţin apa pluvială. Dacă nu, o să ajungem ca alte state, precum Israelul, dacă îmi permiteţi să dau un exemplu, care refoloseşte pentru irigaţii şi nu numai peste 97% din apa pe care cetăţenii o folosesc în acea ţară", a spus ministrul Mircea Fechet, într-o conferință de presă în care au fost prezentate ghidurile de finanțare pentru programele "Casa Verde Fotovoltaice" și "Rabla pentru tractoare".

Vezi și: Noutăți în Programul Casa Verde Fotovoltaice 2024. Ce se schimbă și cum se fac înscrierile, anul acesta 

"Folosim mai multă decât avem nevoie"

"Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un om are nevoie de cel mult 100 de litri de apă zilnic. O cantitate mai mult decât suficientă pentru băut, gătit, spălatul vaselor și al hainelor, duș și grădinărit. Totuși, unul dintre puținele studii, în care a fost analizată relația românilor cu apa, arată că folosim mai multă decât avem nevoie. Să luăm, de exemplu, spălatul vaselor.

Dacă lăsăm robinetul să curgă, pierdem în jur de 10 litri de apă pe minut. Un spălat de vase durează, în medie, între 6 și 10 minute, însă 40% dintre românii care au răspuns unui studiu recent au declarat că la ei spălatul de vase poate dura chiar și 20 de minute. Imaginați-vă că, în acele 20 de minute, pierdem în jur de 20 de 200 de litri de apă. Adică echivalentul a 200 de astfel de sticle", spune sociologul Adrian Dan,  într-un interviu pentru Știrile ProTV.

"Dacă la nivel global valorile amprentei de apă se desfășoară pe un interval de la 1.000 de litri la 10.000 de litri, pentru România avem în momentul de față undeva la 2.800-3.000 de litri per individ, pe zi. Este clar că va trebui să avem un obiectiv de reducere a acestei amprente de apă cât mai mult”, precizează Aurelian Danu, reprezentantul Asociației Române a Apei, potrivit sursei citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel