Apar noi dovezi ale apropierii Austria - Rusia. A intervenit și Ministerul de Externe de la Kiev după declarațiile venite din țara lui Nehammer

sursa: Agerpres
sursa: Agerpres

Jurnalistul Val Vâlcu a fost primul care a spus, după refuzul aderării României la Schengen, că Austria pare că se află sub influența Rusiei.

„Rusia a băgat zâzanie în Uniunea Europeană. Și aici mă gândesc la scandalul Ibiza, când fostul vice-cancelar de extremă-dreapta al Austriei Hanz-Christian Strache negocia cu oligarhi ruși prin hoteluri din Ibiza. În plus, conform BBC, Viena este un „cuibușor de spoini” la nivel mondial. În acest sens, cancelarului Nehammer putem să-i spunem Niethammer (n.r. - adică „NIET” pentru România, „DA” pentru apropierea de Rusia). Iar acum, România, o țară cu oameni care s-au mobilizat să ajute Ucraina după agresiunea Rusiei, este sancționată. Nu am dovezi, sunt doar ipoteze”, a spus ziaristul Val Vâlcu la DC News și DC News TV în cadrul emisiunii „Deferiți mass-media”, încă din luna decembrie 2022.

Acum apar noi ale apropierii Austria - Rusia

Ieri, ministrul de Externe al Austriei a spus că nu se poate merge mai departe cu anularea vizelor pentru toți rușii. 

Alexander Schallenberg, a fost invitat să viziteze oraşul ucrainean Dnipro, după ce ruşii au atacat cu rachete o clădire cu nouă etaje şi a ucis 44 de persoane - a anunţat, marţi, Oleh Nikolenko, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev.

Potrivit acestuia, diplomaţia ucraineană a răspuns, astfel, apelurilor diplomatului austriac „de a nu se merge prea departe" în relaţiile cu autorităţile de la Kremlin

„Apreciem cooperarea cu Austria, suntem recunoscători pentru sprijinul oferit prin ONU şi UE, iar pentru a dezvolta un dialog în acest sens, aşteptăm vizita ministrului austriac în Ucraina. În special, îl invităm pe şeful diplomaţiei austriece să viziteze Dnipro", a afirmat Nikolenko.

Potrivit reprezentantului MAE ucrainean, la Dnipro, diplomatul austriac va avea ocazia să-şi repete declaraţiile în faţa familiilor a 44 de persoane care au murit în urma atacului cu rachete ruseşti asupra unui bloc de apartamente sau a celor care încă nu ştiu nimic despre cei dragi rămas sub dărâmături.

„Apelurile la continuarea dialogului cu Rusia şi la respectarea istoriei şi culturii acesteia întăresc sentimentul de impunitate al Kremlinului şi sunt percepute doar ca o invitaţie de a continua genocidul împotriva ucrainenilor" - a adăugat purtătorul de cuvânt al MAE de la Kiev.

RBC aminteşte că, pe 16 ianuarie, ministrul austriac de externe, Alexander Schallenberg, a declarat că „nu trebuie să mergem prea departe, cu ar fi impunerea unei interdicţii de viză pentru 144 de milioane de ruşi". În opinia şefului diplomaţiei austriece, nu există nicio îndoială în privinţa sprijinului deplin pentru Ucraina în lupta sa pentru suveranitate şi integritate teritorială, dar arhitectura europeană de securitate, într-un fel sau altul, în viitor, va trebui să includă Rusia ca membru permanent în Consiliului de Securitate al ONU şi ca stat nuclear.

„Războiul agresiv şi brutal pe care l-a declanşat Rusia este o nebunie. Dar, în acelaşi timp, trebuie să ne gândim la ziua de după, la săptămâna de după şi la luna de după”, a adăugat Schallenberg, citat de RBC.

VEZI ȘI: Sondaj în Austria: Cât a câștigat partidul lui Nehammer după veto

Opoziția social-democrată din Austria îi reproșează cancelarului Nehammer cheltuielile uriașe din campania electorală, la scurt timp după publicarea unui sondaj realizat la sfârșitul lunii decembrie privind intenția de vot.

În 29 ianuarie, urmează să aibă loc alegeri regionale în Austria Inferioară. Provincia reprezintă cel mai mare land austriac, ca suprafață, și un este un fief al Partidului Poporului, aflat la guvernare. Cancelarul Karl Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner provin din această regiune, iar analiștii consideră că sunt mai preocupați de interesele acestui land decât ale statului austriac, după cum scria ziarul croat Lidové noviny, într-o analiză referitoare la motivele veto-ului la admiterea României în Schengen.

Veto-ul i-a adus lui Nehammer un singur procent în sondaje

 În luna decembrie, după votul din Consiliul JAI, partidul lui Nehammer, ÖVP, a crescut doar cu un procent, ajungând la 42%, conform „Lower Austrian News” („NÖN”). Dar, ÖVP ar pierde în continuare majoritatea absolută a mandatelor și ar obține cel mai slab rezultat la alegerile regionale din 1945. Potrivit sondajului realizat de institutul de cercetare a opiniei IFDD („Institute for Demoscopy and Data Analysis”) și Telemark Marketing pentru „NÖN”, Partidul Popular ar pierde 7,6 puncte procentuale față de alegerile de acum cinci ani, scrie Der Standard. Vezi mai multe aici - https://www.dcnews.ro/sondaj-in-austria-cat-a-castigat-partidul-lui-nehammer-dupa-veto-acuzatii-grave-de-unde-ati-luat-milioanele-de-euro_900513.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel