Apare cardul de cetățenie, de la 1 septembrie. Anunțul MAI

Imagine creată exclusiv în scop ilustrativ cu Copilot Designer
Imagine creată exclusiv în scop ilustrativ cu Copilot Designer

Începând cu 1 septembrie 2024, cererile pentru acordarea sau redobândirea cetăţeniei române, care sunt aprobate, vor conduce la emiterea unui card de cetăţenie română, anunță Ministerul Afacerilor Interne.

Potrivit Agerpres, acest document va fi personalizat de Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice din cadrul Direcţiei Generale de Paşapoarte.

Ministerul Afacerilor Interne a comunicat sâmbătă că pe 25 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 100 pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative.

Această ordonanţă prezintă schimbări în procesul de acordare sau redobândire a cetăţeniei române, prin creşterea nivelului de securitate a documentelor care dovedesc această calitate, inclusiv prin apariția cardului de cetăţenie română. Modificările se referă şi la procesul de soluţionare a cererilor pentru eliberarea paşapoartelor româneşti.

La ce folosește cardul de cetățenie română

Conform ordonanţei, cererile de eliberare a paşapoartelor româneşti, care includ menţionarea ţării de domiciliu, depuse de persoanele care au dobândit sau redobândit cetăţenia română şi care nu au deţinut, după obţinerea cetăţeniei române, un paşaport românesc sau un act de identitate românesc, trebuie să fie însoţite de certificatul de cetăţenie sau de cardul de cetăţenie română.

De asemenea, persoanele care vor primi cardul de cetăţenie română începând cu 1 septembrie 2024 şi doresc să îşi stabilească domiciliul în străinătate vor trebui să solicite eliberarea unui paşaport românesc cu menţionarea ţării de domiciliu în termen de trei ani de la dobândirea sau redobândirea cetăţeniei române, conform MAI.

Digitalizare în MAI

"Prin modificările legislative pe care le reglementează, OUG 100/2024 asigură continuarea procesului de digitalizare a serviciilor publice oferite cetăţenilor care necesită verificarea statutului juridic al persoanelor faţă de statul român. Astfel, specialiştii Direcţiei Generale de Paşapoarte şi ai Direcţiei Generale pentru Tehnologia Informaţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne constituie prima platformă de cetăţenie ce va fi integrată în platforma HUB de servicii a Ministerului Afacerilor Interne, până la operaţionalizarea de către Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie a sistemului informatic de evidenţă a cardurilor de cetăţenie română", precizează comunicatul citat.

O altă modificare importantă introdusă de ordonanţă reglementează Sistemul informatic de evidenţă a datelor despre cetăţenia română din Registrul Naţional de Evidenţă a Paşapoartelor Simple, sistem administrat de Direcţia Generală de Paşapoarte.

Ministerul de Interne reaminteşte cetăţenilor că, în cazul în care descendenţii cetăţenilor români sau foştii cetăţeni români doresc să obţină acte de stare civilă, documente de identitate sau de călătorie româneşti ori să redobândească cetăţenia română, trebuie să se adreseze direct instituţiilor competente pentru eliberarea acestor documente sau pentru soluţionarea cererilor de redobândire a cetăţeniei române, fără a solicita, în prealabil, Direcţiei Generale de Paşapoarte, furnizarea datelor despre cetăţenia română din Registrul Naţional de Evidenţă a Paşapoartelor Simple.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel