Gigel Lazăr (CIADO) ne-a vorbit despre proiectul de lege privind înființarea Registrului Național traficanților de droguri, precum și despre eficiența acestuia.
Proiectul de lege privind înființarea Registrului național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni din sfera traficului de droguri a fost adoptat, marți, de Camera Deputaților, cu 246 de voturi de voturi ”pentru” și 4 abțineri, scrie Agerpres.
Conform proiectului, în scopul prevenirii și combaterii faptelor din sfera ilicitului de droguri, precum și pentru a evita riscul recidivei, va fi organizat Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni din sfera traficului de droguri.
Astfel, Registrul național automatizat reprezintă un mijloc de cunoaștere, supraveghere și identificare operativă a persoanelor care au comis infracțiuni privind cultivarea, producerea, oferirea, vânzarea, transportul, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, introducerea sau scoaterea din țară de astfel droguri de risc, precum și punerea la dispoziție, cu știință, a unui local, a unei locuințe sau a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri, dar și prescrierea acestor droguri, cu intenție, de către medic, fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical, prevede actul normativ.
În Registru se va ține evidența persoanelor fizice condamnate ori împotriva cărora s-a dispus renunțarea la aplicarea pedepsei, amânarea aplicării pedepsei și suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, precum și a celor față de care au fost dispuse măsuri de siguranță, precum și a persoanelor de cetățenie română despre care s-au primit comunicări de luare în evidență din partea autorităților centrale din celelalte state membre și a autorităților competente din statele terțe cu privire la săvârșirea unor astfel de infracțiuni.
”Sunt de acord cu Registrul Traficanților, dar problema este următoarea. Scopul lor este pentru a un control asupra dealerilor reali sau a dealerilor mici? Nu am văzut niciun dealer mare prins.
Dealerii, în general, își fac tot felul de calcule în ceea ce privește anumite elemente. Credeți că dacă, la momentul acesta, vor fi ținuți sub observație, deși îmi este greu să ții atâția, căci sunt între 1.800 și 2.000, numai pe anul trecut, numai în evidențe și în penitenciare, care execută pedepsele, îi putem ține sub control de a nu mai vinde? Nu le înțeleg logica. (...) Cât de eficient ar mai putea fi (n.r. registrul), el fiind conștient că nu va mai putea implicat în toată chestia asta. Încerc să înțeleg cum va gândi fostul traficant care a fost condamnat”, a declarat Gigel Lazăr, expert în prevenirea antidrog, director executiv la CIADO.
În plus, Lazăr a subliniat că ”federația susține formă și orice variantă prin care putem estompa traficul, problema este de eficiență a măsurilor. Aici este toată discuția, despre eficiență. Sunt de acord să facem orice poate duce la reducerea traficului, dar ca societate trebuie să vedem și eficiența măsurii. Salut inițiativa, dar nu îi văd eficiența în forma aceasta”, a mai spus Lazăr.
Totodată, Gigel Lazăr a punctat un lucru extrem de important privind propunerile pe care CIADO le are când vine vorba de inițiative legislative privind combaterea traficului și a consumului de droguri.
”Comisia Europeană, când se elaborează strategia europeană anti-drog, tot timpul ține cont de noi. Agenția Națională Anti-Drog tot timpul ține cont de recomandările noastre. Parlamentul României nu prea ține cont de propunerile noastre. Nu știu din ce motiv”, a mai spus Lazăr, adăugând că există o hibă legislativă în România, ”la noi, într-adevăr, consumatorul nu este condamnat, dar este condamnat pentru deținere în vederea consumului. Lucrurile sunt sensibile. Pe fond, încerc să înțeleg logica acestui registru, nu utilitatea lui, ci logica lui, ca și aplicabilitate”, a concluzionat Gigel Lazăr.
Deputatul liberal Onuț Atanasiu, unul dintre inițiatorii proiectului de lege, care este la bază profesor, ne-a explicat care este ideea din spatele acestui Registru Național, dar și de ce consideră că este necesară înființarea unei baze de date a consumatorilor de droguri.
”Este vorba despre un Registru, așa cum este normal, pentru a ști, dacă se întâmplă ceva legat de un copil, cum și de unde ar fi putut el să ia aceste droguri, iar pe baza acestui registru ai putea să mergi pe fir, mai repede, atât un anchetator care urmărește așa ceva, cât și un profesor de la clasă, un diriginte, un învățător, dacă se va ajunge ca acest consum să ajungă până la nivelul învățământului primar.
În principal cred că este un lucru benefic pentru a avea un registru al traficanților de droguri și poate, nu ar fi rău să ajungem până la cel al consumatorilor de droguri, dar nu în sensul în a-i expune publicului, ci în sensul în care am putea să îi ajutăm dacă ei sunt trecuți în acest registru”, a declarat Onuț Atanasiu, deputat liberal, unul dintre inițiatorii proiectului de lege.
În ceea ce privește accesul la acest Registru, potrivit lui Atanasiu, ”în primul rând anchetatorii, respectiv polițiștii din Poliția Judiciară, procurorii care anchetează anumite cazuri”, însă a completat, că în opinia sa, accesul la Registrul Național ”ar putea merge până la psihologul școlar și dirigintele clasei, care să știe cum să reacționeze și cum să pună diverse probleme vis a vis de respectivul elev”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News