Apare Pilonul 4 de pensii. Acest nou tip de pensie vine în completarea celor acordate de sistemul de pensii din România, respectiv pensia de stat, pensiile administrate privat şi cele facultative.
O nouă pensie apare în România. Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a autorizat primul administrator de fond care poate încheia pensii ocupaționale, așa numitul Pilon 4 de pensii. „Poartă denumirea asta - pensie ocupațională - pentru că face referire la apartenența la un job, la o industrie, la o anumită categorie profesională. Un angajator care are minimum 100 de angajați poate propune un prospect, o astfel de schemă de pensii ocupaționale. Se înființează un fond de pensie ocupațională, intră în administrarea unui administrator autorizat de ASF, urmând ca în baza relației contractuale cu angajatul, acesta să beneficieze de contribuția angajatorului la acest fond de pensii”, a explicat la Digi24 Dan Apostol, purtător de cuvânt al ASF.
Practic, Pilonul IV este o schemă de pensii în care fiecare companie care decide să participe are obligaţia să ofere produsul tuturor angajaţilor săi şi să vireze contribuţii în contul acestora, însă are totodată libertatea de a stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie proprie pentru fiecare angajat, pe criterii cum ar fi vechimea, funcţia deținută sau nivelul salarial. O caracteristică specifică Pilonului IV este clauza de vesting, care presupune că angajații devin proprietarii sumelor acumulate la expirarea unui termen de maximum 3 ani, cu condiţia ca raportul în baza căruia au fost plătite respectivele contribuţii de către angajator să fie încă în vigoare. În felul acesta, România se aliniază la legislația deja în vigoare din 2020. Beneficiarul intră în posesia acestei pensii la vârsta pensionării, dar trebuie să fie atent la prospectul acelui fond de pensii, să vadă exact schema de funcționare și condițiile de intrare în posesie.
Astfel, potrivit actului normativ, iniţiativa constituirii unui fond de pensii ocupaţionale aparţine exclusiv unui administrator autorizat în timp ce schema de pensii este stabilită de către fiecare angajator care doreşte şi are capacitatea financiară să ofere angajaţilor săi astfel de beneficii, conform Mediafax. La un astfel de fond de pensii pot participa angajaţii unuia sau ai mai multor angajatori, iar toate informaţiile privind schema de pensii ocupaţionale trebuie furnizate de către angajator, mai spune legea.„Este o formă de economisire pe termen lung, deci este o pensie, nu este un fond de investiții din care poți retrage oricând”, a atras atenția oficialul ASF.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News